Сбербанк досі не визначився, як кредитувати Хмельницьку АЕС

П'ятниця, 22 червня 2012, 10:04

Переговори російського Сбербанку з Україною та "Росатомом" про надання кредиту на добудову Хмельницької АЕС не завершені, частка банку в 4 млрд доларів російського фінансування не визначена.

Про це заявив заступник голови правління найбільшого російського банку Андрій Донських у кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму, повідомляє РІА "Новости".

"Там досить складна операція. Ми ведемо переговори з українською стороною і "Росатомом". Наразі говорити оптимістично, що угода перебуває у фінальній стадії, я б не став. Тобто вона обговорюється, вона в процесі, але вона не виходить днями на підписання", - сказав Донських.

"Сума в 4 мільярди доларів - це кошти, які взагалі необхідні для добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Якщо вести мову про суму нашого фінансування, то у даний момент параметри складно обговорювати - угода поки не готова. Яка буде частка участі Сбербанку, яка буде структура угоди, я не можу прокоментувати, тому що угода перебуває у процесі", - зазначив він.

Реклама:

Як відомо, Україна і Росія домовилися про співпрацю із добудови двох блоків Хмельницької АЕС на зустрічі прем'єр-міністрів країн у квітні 2010 року.

У червні того ж року Київ і Москва підписали відповідну міжурядову угоду.

Передбачається, що блоки будуть здані в експлуатацію у 2016-2017 роках.

У квітні 2012 року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що будівництво блоків розпочнеться у поточному році.

Однак початок будівництва затягувався через те, що Україна довгий час не могла узгодити зі Сбербанком умови надання кредиту на проект у розмірі 4 млрд доларів.

Наприкінці травня Азаров доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості приступити до технічного оформлення угоди про надання російською стороною кредиту на добудову Хмельницької АЕС.

За його словами, Росія вже прийняла рішення про кредитування цього проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: