"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна надала "Газпрому" заявку на імпорт газу в 2013 році

Четвер, 21 червня 2012, 18:54 -

"Нафтогаз України" привіз до "Газпрому" заявку на імпорт газу в 2013 році.

Про це повідомив голова "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання, чи дійсно ця заявка передбачає закупівлю лише 27 млрд куб. м газу у 2013 році Міллер відповів ствердно.

Так Міллер прокоментував підсумки зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком під час Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ).

Реклама:

Набагато нижчий обсяг закупівлі газу Україною, ніж передбачено чинним контрактом із "Газпромом", і навіть нижче за зобов'язання за take-or-pay, став каменем спотикання "Газпрому" та "Нафтогазу" вже цього року.

"Нафтогаз" минулого року також заявив про намір закупити 27 млрд куб. м газу з урахуванням контракту на 52 млрд куб. м газу і take-or-pay в обсязі 41,6 млрд кубометрів газу.

Як повідомлялося, "Газпром" не погоджується на зниження обсягів закупівлі, вважаючи, що "Нафтогаз" надіслав заявку невчасно.

При цьому під час прес-конференції в середу заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв висловив думку, що Україна цього року закупить близько 40 млрд куб. м газу, особливо з урахуванням того, що "Газпром" видав "Нафтогазу" аванс за транзит розміром 2 млрд доларів для закачування необхідних обсягів газу до ПСГ для забезпечення безперебійного транзиту газу до Європи.

Водночас пізніше Бойко заявив, що, згідно із затвердженим Кабміном України балансом, у 2012 році "Нафтогаз" імпортує 27 млрд куб. м газу.

За його словами, в документі також передбачено імпорт природного газу компанії Ostchem Holding Limited (Кіпр) – 8 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: