"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європарламент просить розслідувати можливу корупцію в Україні - Guardian

Четвер, 21 червня 2012, 16:49

Представники Європарламенту звернулися до Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА) з проханням розслідувати, чому український уряд в 2010 році відмовився від проведення конкурсу на будівництво інфраструктурних споруд до чемпіонату Євро-2012.

Як стверджує українська опозиція, в результаті чиновники вкрали з казни 4 млрд доларів, передають "Ведомости" з посиланням на газету Guardian.

За даними, переданими голові Європейської партії зелених Ребеці Хармс, контракти на будівництво стадіонів, доріг та інших інфраструктурних об'єктів дісталися невеликій групі досить сумнівних компаній (одна з них базувалася в офшорі в Белізі).

Всі компанії, як стверджується, побічно або безпосередньо належали вищим посадовим особам в Києві, пише Guardian.

Реклама:

Український уряд заперечує всі висунуті звинувачення.

Хармс, член Європарламенту від Німеччини, минулого тижня відвідала Харків - одне з міст, де проводяться ігри чемпіонату Європи.

"Я задам УЄФА всі ці питання. Я підніму їх в Європарламенті. Хто поклав ці гроші в кишеню?" - сказала Хармс.

Для Євро-2012 український уряд вирішив побудувати або реконструювати чотири стадіони, збільшити потужності аеропортів в тих містах, де проводяться матчі, - у Києві, Львові, Донецьку і Харкові, а також прокласти або відремонтувати близько 1600 км доріг.

Крім того Київ закупив в Південної Кореї парк високошвидкісних поїздів, щоб уболівальники могли курсувати між цими містами.

Загальна вартість всіх цих перетворень викликає в Україні запеклі суперечки.

Як стверджує віце-прем'єр Борис Колесніков, який курував інфраструктурні проекти та проведення Євро-2012, уряд у сукупності витратив 5 млрд доларів, з них 800 млн доларів - на одні тільки стадіони.

Інші вважають, що реальні цифри набагато більші, відзначає Guardian: включаючи гарантії держави, витрати сягають 10 млрд доларів, що на 2,25 млрд доларів переверщує спочатку заплановану суму.

Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича, який у результаті домігся ув’язнення Тимошенко, новий уряд відмовилося від приватних інвестицій.

Близько 80% бюджету Євро-2012 становили гроші з державної скарбниці, і витрати тут же злетіли до небес.

Потім Рада скасувала конкурси на будівництво всіх державних інфраструктурних об'єктів, призначених для чемпіонату Європи.

Підконтрольне Колеснікову відомство отримало право роздавати контракти без всяких тендерів.

Колесніков пояснює ці заходи тим, що в квітні 2010 року УЄФА мало наміри відмовитися від України і передоручити проведення Євро-2012 іншій державі: стадіонів ще не було, роботи відставали від графіку, а країна занурилася в кризу.

У п'ятницю газета Kyiv Post опублікувала лист, в якому член депутатської фракції "БЮТ" Остап Семерак стверджує: "Схема дуже проста: чиновник і вибраний підрядник домовляються поділити бюджетні кошти. Вони роздмухують кошторис, і підрядник сплачує частину отриманих грошей чиновнику відразу ж після грошового переказу - зазвичай готівкою".

За його словами, джерела в цих компаніях розповіли, що дана схема дозволяла чиновникам отримати (простіше кажучи, вкрасти) 30-40% коштів, виділених державою на підготовку до чемпіонату.

"За нашими розрахунками, сума досягає 4 млрд доларів", - заявив Семерак.

Прес-секретар Колеснікова Юрій Громницький назвав звинувачення в корупції "науковою фантастикою".

Він обіцяв, що після чемпіонату уряд запросить незалежного аудитора, щоб той вивчив бухгалтерську звітність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: