Земельний банк кредитуватиме аграріїв під 8-9%

Четвер, 21 червня 2012, 15:37

Вартість кредитів, які Державний земельний банк планує надавати сільгоспвиробникам, становитиме близько 8-9%.

Про це повідомив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко, пише "Дело".

"Ставка, на яку ми розраховуємо, в середньому 8-9% річних. Якщо взяти ставки комерційних банків - то це 16% і вище", - сказав він.

Кредити надаватимуться під заставу землі для власників або під заставу права оренди, якщо земля в оренді.

Реклама:

Він зазначив, що фінансово-кредитні операції для здійснення земельної державної політики та підтримки бізнесу буде одним з основних напрямів діяльності Земельного банку.

Можливість використання права власності на землю як заставу при отриманні кредитів в банках було одним з основних аргументів для впровадження в країні ринку землі.

Проте пропонований варіант земельної реформи передбачає виключення юросіб з переліку потенційних покупців земельних ділянок, і таким чином комерційні банки не зможуть оформити право власності на таку заставу.

"Але обмеження не розповсюджуватимуться на Земельний банк, оскільки він буде реалізовувати державну політику в аграрній сфері", - пояснив Тимченко.

Для зняття мораторію на купівлю-продаж земель необхідне прийняття закону про ринок землі, який прийнятий у першому читанні.

"Терміни завершення земельної реформи залежать від прийняття закону про ринок земель. В силу того, що в країні йде виборча кампанія, зараз приймати його недоцільно і небезпечно. Є ризик, що для загравання з електоратом найважливіший закон заполонять популістські норми, які згодом зроблять його неробочим", - вважає чиновник.

Він прогнозує прийняття документа в другому читанні вже новим парламентом, але до кінця поточного року.

Нагадаємо, мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні до 1 січня 2013 року.

Як повідомлялося, Верховна рада сьогодні прийняла в цілому законопроект щодо розмежування земель комунальної і державної власності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: