Комітет Ради відклав питання про валютні казначейські зобов'язання

Четвер, 21 червня 2012, 11:22

Профільний парламентський комітет відклав на тиждень прийняття рішення щодо законопроектів депутата і голови ради Нацбанку Ігоря Прасолова (№ 10630-10631) про зняття перешкод для випуску валютних казначейських зобов'язань (КЗ) для населення, плануючи заслухати із цього питання керівництво Міністерства фінансів.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галини Пахачук, міністерство підтримує ці законопроекти.

За її словами, передбачається, що випуск валютних КО буде здійснено на пред'явника і дозволить залучити валютні кошти населення.

Реклама:

Пахачук зазначила, що сьогодні уряд змушений позичати на зовнішньому ринку, виводячи при цьому відсотки.

На також нагадала, що валютні вклади населення в українських банках становлять близько 19 млрд доларів, а поза банками в обігу в Україні перебуває, за різними оцінками, ще 50-60 млрд доларів.

Автор законопроектів Ігор Прасолов підкреслив, що головною метою законопроектів є введення цих коштів у легальний обіг.

За його словами, випущені з грудня 2011 валютні облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) незручні для населення, тоді як КО - більш простий і легкий інструмент.

Водночас, опоненти документа, серед яких екс-міністр економіки Сергій Терьохін і екс-банкір Станіслав Аржевітін, виступили проти цього законопроекту, вважаючи, що він може послабити позиції національної валюти - гривні.

Як відомо, Мінфін з грудня 2011 року пропонується на внутрішньому ринку номіновані в доларах облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які на первинному ринку купуються за валюту, а на вторинному - за гривню, але з погашенням валютою.

Незважаючи на досить привабливу ставку по них порівняно з депозитами в провідних банках (9,3-9,5% річних на термін від року до трьох) до населення ці папери не дійшли, хоча Мінфін заявляв про плани випустити валютний інструмент для фізичних осіб.

Уряд також двічі в цьому столітті починало програму випуску гривневих КО для фізичних осіб: у 2002-му і 2009 роках, проте обидва рази вони швидко згорталися, в тому числі через більш низьких ставок у порівнянні з депозитами і ОВДП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: