"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Visa і MasterCard вимагають більше гарантій від українських банків

Четвер, 21 червня 2012, 10:32

Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard підвищують для українських банків розміри гарантійних депозитів, які ті повинні тримати на їх рахунках як гарантію проведення внутрішніх трансакцій.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело на ринку, близьке до платіжних систем.

За його словами, максимальне збільшення депозитів, розмір яких коливається від кількох до десятків мільйонів доларів залежно від розміру установи, може досягати і 80%, хоча у багатьох банків темпи підвищення депозиту менші.

Загальний обсяг депозитів двох систем невідомий, банкіри оцінюють його мінімум в 100 млн доларів.

Реклама:

"Рішення платіжних систем пов'язано з погіршенням рейтингу країни Україна", - зазначив співрозмовник видання.

У компаніях Visa і MasterCard не змогли відповісти на питання видання.

Українські банкіри відзначають, що підвищення депозитів є необхідним, хоч не всі установи його підтримують.

"Може статися концентрація ринку, витіснення більш дрібних банків-емітентів. Однак ситуація в Європі підняла питання про те, як криза може поставити під загрозу виконання зобов'язань банків проблемних країн щодо забезпечення взаємних розрахунків, погашення взаємної заборгованості кореспондуючих банків по поточних операціях", - говорить аналітик Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері.

Бентежить банкірів те, що вони заморожують кошти, які можна було б використовувати для отримання прибутку.

"Перебуваючи на гарантійному депозиті, ці кошти практично не приносять доходів банку. Втім, ці правила диктуються платіжними системами, і значного впливу на них з боку українських банків немає", - пояснює начальник управління платіжних карток банку "Національний кредит" Сергій Чернов.

Недоотриманий прибуток банки змушені компенсувати за рахунок роздрібних клієнтів.

"Банки не зможуть покрити ці збитки. Підвищення розмірів депозитів буде перекладено на кінцевих споживачів", - вважає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.

Проте, банкіри не прогнозують значних підвищень тарифів за дебетними картками.

"Може бути збільшений розмір незнижуваного залишку на картрахунку, знижені процентні ставки по залишках, можуть бути переглянуті комісії на зняття готівки в банкоматах. Але, враховуючи конкуренцію, значних змін на ринку не передбачається", - зазначає Чернов.

Ще однією причиною стурбованості банкірів є необхідність зберігати гарантійні депозити в іноземній валюті.

"Переклад гарантійних депозитів у національну валюту вирішує не стільки питання валютних ризиків, скільки проблему ліквідності системи. До того ж такий переклад може грати на користь розширення обсягу платежів до національних валютах, що не входять в групу глобальних резервних валют, розширення внутрішніх і локальних ринків", - говорить Ратувухері.

Однак поки переконати платіжні системи перейти на гривневі депозити не вдається.

"Питання валютного курсу залишиться, навряд чи платіжні системи захочуть нести ці ризики і, природно, будуть вимагати збільшення суми депозиту у випадку зміни курсу", - вважає директор департаменту розвитку карткового бізнесу ВіЕйБі Банку Юлія Морозова.

Вигода, за її словами, може бути отримана від розміщення коштів на депозити в українських банках або проведення за їх рахунок активних операцій.

Як відомо, за даними НБУ, учасниками Visa є 108 українських банків, MasterCard - 84.

За 2011 рік обсяг операцій за всіма платіжними картками (34,85 млн штук) виріс на 28% - до 576 млрд гривень, кількість трансакцій збільшилася на 26,5% у порівнянні з 2010 роком - до 875 млн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: