Частка імпортних товарів на українських прилавках зросла ще на 4%

Четвер, 21 червня 2012, 09:53

У першому кварталі 2012 року частка продажу споживчих товарів, вироблених на території України, у структурі роздрібного товарообігу склала 59,9%, що на 4% менше порівняно з аналогічним періодом 2011 року.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на дані Державної служби статистики.

У 2011 році, нагадує видання, частка вітчизняних товарів на прилавках зменшилася на 2,4% - до 61,9%.

В цілому за перший квартал 2012 року через торгову мережу було реалізовано товарів на 82,7 млрд гривень.

Реклама:

За підсумками року, прогнозує керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, обсяги імпорту можуть досягти 82,8 млрд гривень.

При цьому в 2013 році, швидше за все, даний показник стабілізується на тлі очікуваного врегулювання "газового питання".

Втім, тенденції чотирьох місяців поточного року свідчать про приріст імпорту місяць до місяця.

Хоча в обсязі імпорту значну частину становить ввезення в країну товарів і устаткування в рамках підготовки до Євро-2012, а також сезонний імпорт.

Тому можна припустити, що ситуація в літні місяці трохи заспокоїться.

А в другій половині року імпорт буде залежати від ситуації з валютним курсом гривні, а також активності роботи митниці в зв'язці з податковою.

Проте негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за підсумками 2012 року, швидше за все, досягне позначки 11,2 млрд доларів, а в 2013 році - 10,3 млрд доларів.

"Безумовно, така "дірка" чинить значний тиск на державну валюту. І незважаючи на те, що поки що ця "дірка" в платіжному балансі в більшій мірі перекривається, "подушка безпеки" у вигляді операцій із капіталом, прямих іноземних інвестицій і золотовалютних резервів НБУ має обмежений ресурс", - попереджає Шевчишин.

У підсумку, як стверджує співрозмовник видання, який побажав залишитися неназваним, вирівнювання торгового балансу можливе лише при девальвації гривні до рівня 8,7-8,8 за долар.

При цьому, якщо чекати средньоквартальне негативне сальдо платіжного балансу на рівні 1 млрд доларів, то девальвація може бути і меншою - десь на рівні 8,45-8,5 гривні за долар.

Всьому провиною - слабке зростання вітчизняного виробництва. Як відомо, за п'ять місяці 2012 року промислове виробництво зросло лише на 0,7%, при цьому переробна промисловість показала спад на 0,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: