G-20 підтримала план "ремонту" єврозони

Середа, 20 червня 2012, 15:55

Европа заручилася підтримкою світових лідерів для амбіційного, але трудомісткого "капітального ремонту" єврозони, незважаючи на тиск, що зріс на фінансових ринках для вирішення проблем боргової кризи, що загрожує світовій економіці.

Европа повідомила на саміті "Великої двадцятки" в Мексиці, що має намір працювати над конкретними кроками щодо інтеграції банківського сектора, на чому давно наполягали США і інші найбільші економіки, пише Reuters.

Президент США Барак Обама повідомив, що європейські лідери усвідомлюють необхідність прийняття рішучих дій і вони знають, які кроки необхідні для запобігання погіршення боргової кризи.

"Жоден з цих кроків не стане вірним рішенням всіх проблем в найближчий тиждень, два, три, але кожен такий крок вказує на те, що Європа рухається в бік більшої інтеграції, ніж розпаду", - сказав Обама.

Реклама:

Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер повідомив, що укріплені основи для податково-бюджетного та банківського союзу, що підтримують євро, допоможуть відновити економічне зростання в Європі і знизити надмірно високу вартість запозичення для країн з великими боргами.

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард вітала прогрес, повідомивши, що "фундамент плану по загальному відновленню Європи був закладений".

"Не важливо, що це займає багато часу, все має бути зроблено добре", - сказала Лагард, додавши, що негайні заходи повинні проводитися поряд з довгостроковими.

Лідери "Великої двадцятки" тепер чекають саміту Євросоюзу наступного тижня, де європейські лідери повідомлять про запуск тривалого процесу глибокої інтеграції, починаючи з висування планів за освітою банківського союзу, які повинні бути остаточно оформлені до грудня.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер, останнім часом багато критикував прогрес в Європі, повідомив, що процес тепер спрямований вглиб до самого епіцентру боргової кризи.

"Що буде мати значення, за чим ми будемо стежити на наступному тижні і далі - це узгоджені, скоординовані дії, які приведуть до результатів", - сказав Харпер.

Фінансові ринки поки не так переконані в ймовірності такої угоди.

Незважаючи на те, що побоювання про вихід Греції з єврозони пом'якшилися після виборів в країні в минулі вихідні, в той же час зростають ризики того, що Іспанії, четвертої за величиною економіці єврозони, знадобиться повноцінна міжнародна фінансова допомога, оскільки прибутковість боргових паперів країни тримається вище за рівень в 7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: