Ломбарди за рік наростили кредитний портфель на третину

Середа, 20 червня 2012, 12:42

Ломбарди уповільнили темпи зростання свого кредитного портфеля майже вдвічі - у 2011 році вони наростили його на 33%, тоді як роком раніше - на 55%.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на дані Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

В абсолютних цифрах портфель ломбардів виріс з 5,5 млрд гривень до 7,3 млрд гривень.

Причому таке зростання було забезпечено виключно за рахунок збільшення середньої суми кредиту: за підсумками року вона склала 780,2 гривні, у той час як в 2010 році цей показник становив 595,1 гривні.

Реклама:

Частково запорукою успіху фінансових установ стало подорожчання золота майже на 10% за підсумками року, при цьому протягом року його вартість показувала 35% зростання.
Частка кредитів під заставу виробів з дорогоцінних металів, як і раніше, перевищує 90% - в минулому році вона незначно знизилася до 91,3%.

Нових клієнтів ломбардам залучити не вдалося: за рік кількість виданих кредитів зросла лише на 1,5% (до 9,3 млн), тоді як роком раніше темпи зростання були вищими на порядок, відзначає видання.

Клієнтів ломбардів приваблює можливість взяти невеликий кредит на короткий термін, оскільки ломбарди в основному оперують денний вартістю позик - середня ставка в минулому році склала 0,58% в день: від 0,15-0,2% в день під заставу автомобіля або нерухомості до 0,8-1% - під заставу ювелірних виробів.

Якби такі кредити бралися на рік, то клієнти заплатили б за них від 54-73% до 292-365%.

Втім, незважаючи на спроби ломбардів працювати не тільки з коштовностями, частка операцій з іншими активами практично не зростає.

За даними Нацкомфінпослуг, частка кредитів під заставу автомобілів і нерухомості поки що становить лише 0,6% (29,5 млн гривень), оскільки такі застави приймаються під великі кредити (до 15-20 тис. гривень), а вони зараз є великою рідкістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: