"Регіонал" пропонує приватизувати державні спиртзаводи

Середа, 20 червня 2012, 12:07

Депутат Верховної ради від Партії регіонів Павло Климець зареєстрував у парламенті законопроект № 10607 від 13 червня "Про внесення змін до деяких законів (щодо розвитку спиртової галузі)".

Закон фактично пропонує почати процес приватизації державних підприємств з виробництва спирту, повідомляють "Подробиці".

Як говориться в пояснювальній записці до документа, головною метою проекту закону є ліквідація державної монополії у відповідній галузі, врегулювання питань щодо можливості та здійснення приватизації підприємств, що здійснюють виробництво спирту.

Климець переконаний, що приватизація вищевказаних підприємств зумовить додаткові надходження до державного бюджету України, а корпоратизація спиртзаводів дозволить залучити інвестиції в галузі шляхом продажу частини акцій, що належать державі.

Реклама:

На його думку, це дасть можливість переоснастити виробництво, запровадити нові технології і прискорити темпи економічного розвитку держави.

Враховуючи економічні фактори, законопроектом встановлюються особливі умови корпоратизації та приватизації спиртової галузі.

У пояснювальній записці до законопроекту також наголошується, що значна частина спиртових заводів не забезпечена достатніми обсягами реалізації спирту.

Так, потреба в етиловому спирті на внутрішньому ринку нині складає приблизно 26 млн декалітрів.

При цьому коефіцієнт використання потужностей з виробництва етилового спирту за 2010 рік склав 44,1% (за 2009 рік - 46,8%), за 2011 рік - 32,2%.

Зменшення обсягів реалізації спирту на внутрішньому ринку сталося, в першу чергу, за рахунок зменшення його споживання виробниками алкогольних напоїв, виробництво яких за січень-вересень 2011 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилося на 17,9%, тенденція падіння зберігається і в 2012 році.

Також наголошується, що за 2011 рік експортовано на 58% менше етилового спирту, ніж в 2010 році.

Зменшення обсягів експорту відбулося переважно через високу собівартість його виробництва і, відповідно, недостатнього рівня конкурентоспроможності за ціновим фактором на зовнішніх ринках.

Як відомо, 13 січня 2012 Верховна рада прийняла закон № 4336-17 "Про внесення змін до деяких законів з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 201-2014 роки", яким, зокрема були внесені зміни до статті 5 закону "Про приватизацію державного майна" та виключені з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, майнові комплекси підприємств, які виробляють спирт, вина і лікеро-горілчану продукцію.

В той же день був прийнятий закон "Про Державну програму приватизації на 201-2014 роки".

Таким чином, був зроблений перший крок до подолання державної монополії на виробництва спирту в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: