На українському ринку виник дефіцит короткострокових грошей

Середа, 20 червня 2012, 11:10

Старання Національного банку утримати гривню від девальвації за допомогою валютних інтервенцій викликали побічний ефект - на ринку виник дефіцит короткострокових грошей.

Середньозважена ставка овернайт, яка протягом останнього тижня не перевищувала 10%, в п'ятницю виросла до 16,8%, а в понеділок підскочила до 21,9%, пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на дані НБУ.

Це максимум з листопада 2011 року, відзначає видання.

Протягом першої половини 2012 року ціна "нічних" кредитів становила від 1,8% до 10,6%, і лише 30-31 травня ресурс подорожчав до 16-17% річних.

Реклама:

У вівторок вранці, згідно з інформацією системи TRData, банки виставляли індикативні котирування овернайт на покупку під 15-21% річних, на продаж - 20-50%.

При цьому найвищу ціну виставляли невеликі банки - 40-50%, середні - 15-30%.

Учасники ринку пояснюють зростання вартості гривневого ресурсу валютною політикою Нацбанку.

На початку червня курс долара на міжбанку досяг максимуму за останні 2,5 року - 8,108-8,113 гривні за долар, тому регулятор був змушений підтримати національну валюту.

"Курс долара почав рости, і Нацбанк гасив попит на нього - минулого тижня він чотири рази виходив з інтервенціями долара і забирав гривню з ринку. Тому зараз на ринку дефіцит гривневих ресурсів, а ставки досягають 25-50%", - говорить скарбник банку "Національний кредит" Василь Невмержицький.

Котирування кредитів на місяць установи виставили в діапазоні 16-40%, але такі угоди - рідкість.

"Відчутне зниження гривневої ліквідності в банківській системі призвело до значного зростання ставок на короткі ресурси, угоди на тривалі терміни - більше 1-2 місяців - практично не укладаються", - відзначає начальник відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Максим Давлад.

За його словами, основна причина того, що відбувається - відтік гривні в держбанки і НБУ внаслідок покупок доларів США, у тому числі в рамках інтервенцій.

В результаті дій НБУ долар почав дешевшати - у вівторок валютний Індикатор показав зниження діапазону угод на міжбанку до 8,071-8,078 гривні за долар.

В цих умовах вартість долара цілком залежить від гривневої ліквідності, і якщо на ринку з'являться зайві кошти, вони підуть на скупку валюти.

Поки ж за відносно стабільний курс долара банкам доводиться платити високу ціну.

"Загальна ліквідність знизилася. Ще недавно залишки на коррахунках були вище 20 млрд гривень, а зараз всього 15 млрд гривень. Кредитним установам не вистачає коштів на поточні платежі та виконання норм резервування - тепер на коррахунку НБУ потрібно щодня зберігати не 30%, а 40% резервів. Гострого дефіциту немає, але брак грошей відчувається. Овернайт дуже дорогі - доходять до 30%. Ресурси на місяць коштують близько 20-25%, це теж недешево, але паніки поки немає", - говорить директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банку Антон Болдирєв.

На початок учорашнього дня залишки на коррахунках збільшилися на 1,03 млрд гривень - до 16,6 млрд гривень.

Брак гривневої ліквідності найближчим часом може спровокувати зростання вартості коротких ресурсів і на роздрібному ринку, зазначає видання.

Цілком може повторитися ситуація, яка спостерігалася восени минулого року, коли через брак грошей багато банків почали проводити акції і залучати гроші в населення на 1-2 місяці за дуже високими ставками.

"Якщо зараз така ситуація буде тривати ще 2-3 дні, то банки будуть вирішувати: або продовжувати залучати овернайти під 40%, або - дорогі ресурси на 1-2 тижні на роздрібному ринку у населення. Особливо цікавими такі пропозиції бувають для підприємств, які можуть розмістити кошти на 3-7 днів і добре заробити", - говорить Василь Невмержицький.

За даними індексу UIRD, ціна тримісячних гривневих вкладів становить 14,74%. А отже, потенціал для зростання істотний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: