В 2012 році "Київенерго" вкладе в тепломережі столиці 200 мільйонів

Субота, 2 червня 2012, 16:14

В 2011 році ПАТ "Київенерго" інвестувала в тепловій блок понад 200 мільйонів гривень, і на 2012 рік запланована аналогічна сума.

Про це під час III Європейсько-українського енергетичного дня повідомив генеральний директор компанії Олександр Фоменко, пише "Дело".

За його словами, одне з пріоритетних завдань компанії в рамках цієї стратегії - диверсифікація видів палива.

"Ми зацікавлені в біопаливі. Якщо "Київенерго" буде вигідно купувати теплову енергію, вироблювану підприємствами, які працюють на біопаливі, звичайно, купувати будемо", - заявив Фоменко.

Реклама:

Також глава ПАТ "Київенерго" зазначив, що всупереч сформованій думці, компанія не має наміру лише нарощувати генеруючі потужності.

"Згідно нашої стратегії в частині вироблення теплової електричної енергії ми розглядаємо підтримку та реконструкцію існуючих потужностей, підвищення їх ефективності", - заявив він.

"Що стосується електропостачання, то сьогодні динаміка будівництва в Києві не дозволяє нам за рахунок існуючих об'єктів знижувати споживання - йде зростання електропостачання", - поскаржився Фоменко.

Також він заявив, що "Київенерго" завжди виступає за взаємовідносини з кінцевим споживачем і навіть готова "надавати послуги з енергоаудиту, щоб йшло поступове зниження теплопостачання".

За словами Фоменка, основна частина теплового блоку - теплові мережі, джерела - є власністю громади Києва, а "Київенегро" управляє цими активами.

"При такому форматі взаємин компанія не здатна залучати дешеві інвестиції та кредити. Тому одне з пріоритетних завдань - це вирішення питання про державно-приватне партнерство. "Київенегро" готове виступити в якості керуючої компанії з Концесійної угоди. Але на сьогодні власник не видав ні умов Концесійної угоди, ні принципового рішення по створенню концесії. Тому, я думаю, що це питання більше до власника. Поки рішення, скажімо так, в зародковому стані", - заявив він.

У цьому контексті Фоменко зауважив, що компанія вже розробила стратегію розвитку теплового блоку, вже сьогодні інвестує в мережу, намагається впроваджувати енергозберігаючі технології та принципи диверсифікації палива.

"Але ризики залучення та повернення інвестицій дуже значні", - підсумував гендиректор "Київенегро".

Говорячи про залучення інвестицій Фоменко відзначив, що в 2011 році компанія інвестувала в тепловій блок понад 200 мільйонів гривень, і на 2012 рік запланована аналогічна сума.

"Незначна частина інвестицій - це міський бюджет, більша частина - це стратегічний інвестор компанія ДТЕК. Ще раз зазначу, що ці інвестиції не мають механізму повернення", - підкреслив він.

Крім того, він нагадав, що, згідно з нещодавно проведеним технічним аудитом, знос тепломереж становить більше 50%, що потребує інвестицій в обсязі понад 1 млрд гривень на рік.

За його словами істотні втрати в основному пов'язані із зносом тепломереж і становлять 18%.

У той же час Фоменко констатував, що "Київенерго" є партнером низки теплопостачальних компаній Варшави, які, за оцінками експертів, мінімум на 5 років випереджають у розвитку українських колег.

"У них дійсно є істотне зниження теплоспоживання за рахунок модернізації будинків, ефективних енергозберігаючих технологій. Ми будемо йти цим же шляхом", - сказав глава "Київенерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: