"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економісти кажуть, що Китай продовжить знижувати норми резервування

Вівторок, 19 червня 2012, 20:15

Китай може вдатися до скорочення норм банківського резервування для стимулювання зростання економіки, але відкладе скорочення процентних ставок на крайній випадок.

Так вважають економісти Китайського центру міжнародного економічного обміну, пише Reuters.

Нові заходи підтримки з боку монетарної політики можуть бути необхідні, тому що зростання економіки може не прискоритися після другого кварталу або темпи відновлення можуть виявитися занадто повільними, вважають економісти, посилаючись на тривалу слабкість світового попиту.

Народний банк Китаю скоротив ключову ставку 7 червня вперше після світової фінансової кризи 2008-09 року, до цього тричі знизивши норми банківського резервування в період з листопада по лютий.

Реклама:

Скорочення ставок стало сюрпризом для інвесторів, які побоюються, що дані заходи можуть свідчити про те, що другу за величиною економіку світу чекає різке уповільнення економіки.

Але, незважаючи на те, що остання статистика і справді говорить про уповільнення зростання, мова поки не йде про спад.

"Центробанк може і далі скорочувати резервні вимоги для банків, але, ймовірно, буде обережний щодо скорочення процентних ставок, якщо тільки уповільнення економіки не продовжиться темпами, що перевищують прогнози", - сказав Ван Цзюнь, старший економіст Китайського центру міжнародного економічного обміну.

"Політики усвідомили, що не можна агресивно пом'якшувати політику, так як це може дорого коштувати. Ціни на нерухомість викликають у них найбільше побоювань у даний момент", - сказав Ван.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: