"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євро дешевшає на тлі страху за єврозону

Вівторок, 19 червня 2012, 13:43

Курс євро на світових ринках знижується після повідомлення про те, що Федеральний конституційний суд Німеччини може перешкодити створенню фонду допомоги єврозони - Європейського механізму стабільності.

Євровалюта подешевшала до 1,258 долара у порівнянні із місячним максимумом 1,2748 долара за євро, досягнутим у понеділок, повідомляє агентство Reuters.

Аналітики бачать підтримку на рівні 1,2536 долара за євро.

Федеральний конституційний суд Німеччини заявив, що уряд Ангели Меркель не взяв до уваги думку парламенту з питання механізму створення фонду допомоги єврозони - Європейського механізму стабільності (ESM).

Реклама:

"Ринок сприйняв цю новину негативно. Ми хотіли б дізнатися подробиці, але ринок хоче спочатку стріляти, а потім питати. Це може обмежити повноваження ESM і відбувається на тлі поглиблення протиріч між Німеччиною і периферією єврозони", - сказав стратег із валютних ринків National Australia Bank Гейвін Френд.

В цілому інвестори насторожено ставляться до єдиної валюти через підвищення вартості запозичень Іспанії до рекордного рівня в історії євро.

Міністерство фінансів Іспанії у вівторок продало 12- і 18-місячні облігації із прибутковістю 5,974% і 5,107% відповідно, порівняно із попередніми показниками 2,985% і 3,302%.

У четвер Іспанія запропонує облігації із погашенням в 2014, 2015 і 2017 роках на суму 1-2 млрд євро.

"Ринок продовжує турбуватися про євро, і проблеми в єврозоні зберігаються. Але поперду нарада ФРС, і я думаю, що долар піде вниз", - сказав стратег із валютних ринків Saxo Bank Джон Харді.

Засідання комітету ФРС щодо процентних ставок розпочнеться у вівторок, і спостерігачі очікують, що Центробанк продовжить програму придбання облігацій - "Операцію Твіст" - на кілька місяців.

Деякі аналітики також чекають, що ФРС оголосить про третьому етапі "кількісного пом'якшення", оскільки проблеми Європи загрожують зростанню американської економіки.

Індекс долара до валютного кошика близький до 81,925 у порівнянні із місячним мінімумом 81,266, досягнутим у понеділок.

По відношенню до єни долар подешевшав на 0,3% - до 78,86 єни, а курс євро знизився до 99,28 єни.

Австралійський долар піднявся до шеститижневого максимуму $1,0147.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!