"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Приплив грошей на депозити скоротився – через страх падіння гривні

Вівторок, 19 червня 2012, 12:21

Довіра населення до банківської системи знову знизилася через девальваційні побоювання, і приплив коштів на депозитні рахунки населення різко скоротився.

У травні 2012 року загальний депозитний портфель громадян виріс усього на 38 млн гривень (0,011%), тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд гривень, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на дані Нацбанку.

Учасники ринку пояснюють припинення притоку нових внесків зниженням курсу гривні.

"Це питання до Нацбанку. Він почав відпускати курс гривні, і долар одразу ж почав рости на готівковому ринку, тому ніхто не несе в банки гривню (за травень надійшло лише 243 млн гривень) – усі бояться майбутньої девальвації і думають, що вона вже почалася", - пояснив голова правління одного з великих банків.

Реклама:

"Іде відтік депозитів, оскільки населення не розуміє, що буде з курсом, і вкладає гроші в нерухомість і товари, тому що боїться зростання цін", - додав він.

Як відомо, у травні курс долара досягнув дворічного максимуму – 8,072/8,087 гривні за долар, у червні його ціна підвищилася ще більше і досягла 8,108/8,113 гривні за долар. 

Незважаючи на зростання курсу долара, обсяги валютних депозитів скоротився у травні на 205 млн гривень. За травень населення купило в банків іноземної валюти на 1,88 млрд доларів.

"Головна причина – це очікування девальвації. Поки паніки немає, але вже незрозуміло, куди рухатися далі – це вичікувальний період", - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.

Такі побоювання змусили підприємства скоротити валютну заборгованість у травні на 5,2 млрд гривень.

"Банки всіма способами мотивують своїх клієнтів конвертувати валютні кредити у гривневі, бо побоюються високих валютних ризиків", - сказав Гребенюк. 

Одночасно підприємства продовжують забирати свої депозити – тільки за травень на суму 3,86 млрд гривень. З початку року вони вже вилучили 16,7 млрд гривень.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що ці кошти зараз виводяться з України через політичні ризики, які зростають у країні. У цих умовах банки не можуть нарощувати видачу кредитів.

Якщо за підсумками чотирьох місяців загальний кредитний портфель збільшився на 0,1%, то зараз він скоротився на 0,3%, до 790 млрд гривень.

Утім, гривневі кредити поки ще ростуть, хоч і повільно – у травні на 0,9% (з початку року – усього на 2%). 

Дефіцит грошей на ринку призвів 30-31 травня до стрибка вартості кредитів овернайт до рекордних з початку року 16-17%.

Після цього ставки гривневого ресурсу впали до рівня менше 10%, але 15 червня знову підскочили до 16,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: