"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Facebook придбав розробника сервісу розпізнавання облич

Вівторок, 19 червня 2012, 11:53

Найбільша у світі соціальна мережа Facebook Inc. придбала розробника технологій розпізнавання облич Face.com.

Про це написав глава ізраїльської компанії Джил Хірш у своєму блозі в понеділок, повідомляє агентство "Интерфакс".

Face.com, яка була заснована всього три роки тому і вже якийсь час надавала технології розпізнавання облич Facebook, в результаті операції може бути оцінена в десятки мільйонів доларів. У пресі називаються суми в 80-100 млн доларів.

Розроблений Face.com додаток Klik дозволяє користувачам мобільних пристроїв автоматично надавати завантажуваним у Facebook фотографіям мітки з іменами своїх "друзів" і прив’язувати до зображень посилання на їхні сторінки.

Реклама:

Нині користувачами Klik є 125 тис. осіб по всьому світу.

Facebook вперше запропонував своїм користувачам можливість автоматичного присвоєння фотографіям так званих тегів (активних посилань на сторінки "друзів) в грудні 2010 року.

Частина технології була надана Face.com, придбання якої дозволить удосконалити сервіс, за допомогою якого, тепер, зокрема, можна буде визначити настрій людини в момент, коли був зроблений його знімок.

Втім, технологія розпізнавання осіб має не лише прихильників, а й противників, в першу чергу серед тих, хто вважає, що такий сервіс порушує їх право на особисте життя.

Побоювання були підтримані регуляторами в ЄС, які почали перевірку стосовно Facebook, і в США, де низка організацій звернулися у Федеральну комісію з торгівлі із позовом проти соцмережі, звинувативши ту у "фактичному скасуванні всякої видимості користувальницького контролю над можливістю ідентифікації із використанням власного зображення".

У вересні 2010 року стало відомо, що частку в Face.com придбав "Яндекс", тоді в рамках другого раунду залучення інвестицій стартап отримав 4,3 млн доларів від "Яндекса" й інвесткомпанії Rhodium.

Тоді ізраїльська газета The Marker повідомила, що російська компанія і Rhodium діяли самостійно, а не в консорціумі, розмір часток нових співвласників Face.com не називався.

В рамках першого етапу залучення інвестицій Face.com вдалося отримати від інвесторів близько 1 млн доларів.

За даними різних ЗМІ, частка "Яндекса" в Face.com становить 18,4%, а загальний обсяг інвестицій, які вдалося залучити Face.com із моменту заснування, склав близько 5,3 млн доларів.

Наприкінці січня 2012 року сервіс Яндекс.Фотки запропонував користувачам технологію розпізнавання облич на базі розробок Face.com.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: