Лагун перепродав кредити Сведбанку

Вівторок, 19 червня 2012, 11:12

Дельта Банк продав частину заборгованості колишніх позичальників Сведбанку і Укрпромбанку на суму 650 млн гривень Альфа-банку.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

"Так, дійсно, Дельта Банк продав частину свого роздрібного портфеля Альфа-банку. Ця угода є частиною бізнес-стратегії, яку Дельта Банк реалізує в напрямку купівлі-продажу кредитних портфелів. Решта інформації є конфіденційною", - заявила глава ради директорів Дельта Банку Олена Попова.

У прес-службі Альфа-банку зазначили, що сума придбаної заборгованості становить 650 млн гривень: "Портфель складається з міксу кредитів, які раніше належали різним банкам. У портфель входять позики у валюті на покупку житла і автомобілів".

Реклама:

Як відомо, в 2011 році Сведбанк заявив про вихід з роздрібного бізнесу в Україну. Він перестав приймати на обслуговування нових клієнтів - фізичних осіб - і почав закривати відділення.

Восени установа оголосило тендер на продаж портфеля кредитів населення, забезпечених заставою, - іпотечних позик і автокредитів.

Наприкінці травня у банку заявили, що переможцем тендеру став Дельта Банк, до якого і перейшли клієнти установи.

Тендер на продаж "поганих" кредитів Сведбанку ще не закінчений. Крім того, у грудні минулого року Дельта Банк купив портфель іпотечних кредитів УкрСиббанку, а два роки тому отримав на баланс клієнтів ліквідованого Укрпромбанку.

Такий швидкий перепродаж Дельта Банком портфеля позичальників Сведбанку - досить дивна угода, зазначає видання.

"Можливо, Альфа-банк не встиг подати документи на участь в тендері Сведбанку або не бачив тоді потреби в цьому. Тому Дельта Банку вдалося зробити такий арбітраж", - припустив генеральний директор Платинум Банку Грег Краснов.

"Дельта Банк купив оптом портфель більше 2 млрд гривень, а продав - 650 млн гривень. Він міг непогано заробити на такій угоді", - вважає екс-голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков.

На пряме запитання, чому Дельта Банк так швидко позбувся позичальників Сведбанку, його співвласник Микола Лагун (70% акцій) відповів: "Ми зафіксували частину прибутку".

Джерело на банківському ринку, знайоме з деталями угоди, стверджує, що Лагун купив у Сведбанку кредити за 50% від номіналу, а продав за 60%.

Однак, і для Альфа-банку така угода досить вигідна.

"Для установи - це дуже хороший бізнес. Одержаний портфель, який пройшов кризу і продовжує обслуговуватися", - пояснює Дмитро Зінков.

"Зауважте, до кризи банки здійснювали подібні операції - сек'юритизацію портфелів (провели ПриватБанк і Укргазбанк). На такі угоди утворювалася черга, і вони продавалися зовсім не з таким дисконтом. Тому майбутній дохід Альфа-банку очевидний", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!