"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати хочуть позбавити страховиків управління коштами

Вівторок, 19 червня 2012, 10:16

Після скандальної зміни керівництва Моторного (транспортного) страхового бюро депутати вирішили скоротити вплив страховиків на роботу МТСБУ - більшість фінансових питань перейдуть під контроль держави.

Парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики ініціював зміни функцій і складу керівних органів бюро, пише газета "Комерсант-Україна".

Поданий депутатом Партії регіонів Олександром Єдіним законопроект № 10626 пропонує передати контроль над грошовими потоками від президії до дирекції бюро.

Зокрема, вона отримає право затверджувати за погодженням з координаційною радою порядок і умови формування централізованих страхових резервних фондів, порядок розміщення коштів централізованих страхових резервних фондів та фонду попереджувальних заходів МТСБУ.

Реклама:

Зараз ці питання відносяться до компетенції президії МТСБУ, до складу якого входять сім страхових компаній, які обираються строком на один рік.

Дирекція не тільки отримає повноваження президії, а й фактично вийде з-під його контролю.

Зараз кандидатів на посаду генерального директора та його заступників обирають члени президії, після чого прийняті рішення узгоджуються з координаційною радою, нагадує видання.

Документом пропонується, щоб координаційна рада самостійно формувала склад дирекції МТСБУ.

Єдін пояснює рокіровку тим, що члени президії відстоюють в першу чергу інтереси страховиків, яких вони представляють, тоді як дирекція в якості постійно діючого органу є більш оперативної та гнучкою, ніж президію.

Законопроект передбачає також, що координаційна рада МСТБУ перейде під контроль уряду.

Згідно зі статутом бюро, в нього входять приблизно в рівних пропорціях народні депутати, страхові організації та страховики.

Новий склад координаційної ради запропоновано закріпити в законі про ОСАГО: до нього увійдуть п'ять представників влади - від Мінфіну, Мінекономрозвитку, МВС, Нацкомфінпослуг та Державної прикордонної служби.

"Такий склад координаційної ради МТСБУ дозволить йому виконувати функції, виходячи не тільки з комерційних інтересів страховиків, але споживачів і суспільства в цілому", - повідомляється в пояснювальній записці.

Не виключено, що законопроект можуть винести на перше читання ще до кінця сесії.

"Ми розглянемо законопроект і визначимося зі своєю позицією вже на найближчому засіданні (20 червня). Шанси, що законопроект буде підтриманий комітетом, досить високі: автор документа входить до складу координаційної ради МТСБУ і знайомий з тим, що відбувається на ринку ОСАЦВ", - говорить глава комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: