Закритим фондам продовжили життя

Вівторок, 19 червня 2012, 10:02

Президент Віктор Янукович у понеділок підписав закон, який передбачає удосконалення механізму продовження терміну діяльності інститутів спільного інвестування.

Документ, прийнятий 24 травня Верховною радою, передбачає доповнення статті 4 закону "Про інститути спільного інвестування" нормою про те, що продовження терміну діяльності ІСІ дозволяється в разі зменшення вартості чистих активів ІСІ на 20% або зниження вартості чистих активів у розрахунку на один цінний папір ІСІ нижче номінальної вартості, нагадують "Экономические известия".

Колишня редакція цієї статті передбачала, що продовження терміну діяльності ІСІ дозволяється лише у разі зменшення вартості чистих активів ІСІ на 20% і більше за останні 12 місяців діяльності інституту спільного інвестування.

Закон також знімає заборону на продовження терміну діяльності ІСІ за умови здійснення розрахунків з усіма бажаючими, які вирішили вийти зі складу учасників.

Реклама:

Колишня редакція даної норми передбачала, що повторне продовження терміну діяльності ІСІ забороняється.

При цьому термін, на який пролонгована діяльність ІСІ, не може перевищувати встановленого в регламенті такого ІСІ. Кількість рішень про продовження терміну не обмежується.

Крім того, закон регулює питання викупу цінних паперів учасників пайового ІСІ, які не згодні з рішенням про продовження терміну діяльності.

Викуп таких цінних паперів обмежується кількістю, яка перебувала у власності учасника на момент прийняття рішення про продовження строку діяльності фонду.

Учасники ринку вітають нововведення.

"Добре те, що тепер рішення інвесторами приймається без додаткового умови у вигляді падіння ВЧА на 20%. Для інвесторів і КУА це логічна норма, яка дасть простір для маневру", - вважає директор КУА "Арт Капітал Менеджмент" Леонід Городецький.

"На низьколіквідному українському ринку при закритті фонду КУА часто складно розпродати активи за справедливими цінами, ось закон і дає можливість одним інвесторам не виходити з інвестиції, а іншим - піти за поточною ціною. Це працює і у випадку, коли прибутковість фонду хороша, а інвестори воліють продовжити його роботу", - упевнений він.

Тобто, відзначає видання, продовження терміну діяльності ІСІ не ущемляє інтереси інвесторів, які не хочуть більше співпрацювати з тим чи іншим фондом, у них просто викуплять їхні цінні папери, а інвестори, які не хочуть в несприятливий момент на фондовому ринку фіксувати збитки, можуть почекати "кращих часів".

"Дані зміни дозволять компаніям з управління активами виключити скандали, які могли б виникнути в разі ліквідації" старих "закритих ІСІ з низьколіквідними портфелями цінних паперів на українському фондовому ринку і не підірвати репутацію всієї індустрії з управління активами", - відзначає директор з управління активами КУА "Драгон Есет Менеджмент" Сергій Черненко.

"У реальності проблема тільки одна - об'єктивність оцінки вартості активів у фонді. КУА не зацікавлені у зменшенні розмірів активів, саме тому ця норма корисна компаніям, у яких в управлінні багато закритих фондів", - упевнений Городецький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: