Асоціація автоімпортерів оскаржує рішення щодо збільшення мит

Понеділок, 18 червня 2012, 16:41

Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів (ВААІД) у п'ятницю подала позов до Окружного адміністративного суду Києва проти Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ).

Про це розповів партнер юрфірми Arzinger (представляє інтереси ВААІД) Павло Ходаковський, передає "Комерсант-Україна".

Асоціація вимагає визнати незаконним рішення комісії про початок розслідування відносно імпорту автомобілів.

"Тоді проходила адмінреформа, і 16 з 22 членів комісії були звільнені з міністерств, або переведені на інші посади. Склад комісії був нелегітимним і не міг приймати рішення про початок розслідування", - пояснив гендиректор асоціації Олег Назаренко.

Реклама:

Розслідування щодо імпортних автомобілів було розпочато в червні 2011 року.

Тоді асоціація "Укравтопром" подала скаргу в МКМТ та Мінекономіки з вимогою збільшити ввізне мито, яке зараз становить 10%, до 33,4-47% для захисту вітчизняних виробників від імпорту.

В кінці травня комісія ухвалила рішення про збільшення мит - за даними видання, мова йде про введення додаткового мита в 6,46% від митної вартості для автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л і 15,1% об'ємом 1,5 -2,2 л строком на три роки.

Члени комісії впевнені, що не порушували закон.

Урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД і Євразійським економічним співтовариством Валерій Мунтіян (в лютому 2011 року залишив посаду заступника міністра економіки, але брав участь у засіданні комісії) вважає, що склад МКМТ був легітимним.

Президент Академії фінансового управління Тетяна Єфименко (в грудні 2010 року покинула посаду заступника міністра фінансів, також брала участь в засіданні МКМТ) відзначила, що не впевнена в процедурних моментах, але на її думку, якщо чиновник продовжує працювати в міністерстві, він зберігає за собою посаду в комісії.

Однак, за словами глави міжнародної торгової практики адвокатського бюро "Егоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери" Гліба Бялова, в імпортерів сильні позиції для перемоги в суді.

"За законом міністр економіки завжди є главою комісії, і при його зміні голосування комісії не може бути легітимним. Якщо імпортери зуміють це довести в суді, це буде серйозним аргументом для скасування спецрозслідування", - говорить він.

Втім, навіть у разі перемоги в суді, Мінекономіки може легітимізувати рішення комісії, вважає партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський.

"Ідея імпортерів дуже хороша, але нові члени комісії можуть видати довіреності, якими уповноважать попередній склад голосувати на зборах", - говорить він.

На його думку, суд може лише відстрочити введення мит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!