"Газпром" продовжує "володарювати" в Європі

Понеділок, 18 червня 2012, 15:28

Представники "Газпрому" не втомлюються повторювати, що експортні ціни компанії залежать виключно від ринкових умов: котирувань на нафту, паливного балансу країн-клієнтів, обсягу закупівель та транспортного плеча.

Але в 2011 році ціни росли швидше для тих клієнтів, що замість переговорів віддавали перевагу арбітражним розглядам з "Газпромом", свідчить опублікований огляд "Інтерфаксу", пишуть "Ведомости".

А самим м'яким було зростання ціни для майбутніх партнерів по мегапроекту "Південний потік".

Вірність цих цифр підтвердив співробітник групи "Газпром". Представник компанії коментувати їх відмовився.

Реклама:

У 2011 році найвищий ріст цін припав на Німеччину, свідчать дані "Інтерфаксу".

Найбільший імпортер цієї країни - E.On Ruhrgas - зараз веде арбітражну тяжбу з "Газпромом" на 1,5 млрд євро про перегляд умов контракту.

У ФРН є й інший великий клієнт - Wingas. Але ця компанія торгує газом через збутові СП з "Газпромом".

Тому Wingas "відрізняється від всіх інших клієнтів" і "ми ніколи не підемо в арбітраж проти "Газпрому", говорив минулої осені Райнер Зеле, голова правління материнської компанії Wingas - Wintershall.

Ще один сперечальник - польський монополіст PGNiG - мав найвищу ціну в першій п'ятірці європейських клієнтів "Газпрому".

PGNiG звернулася до арбітражу в листопаді 2011 року, просячи поставляти їй частину газу за біржовими цінами - по аналогії з західноєвропейськими клієнтами "Газпрому". Але компромісу до сих пір немає.

Більше за всіх з динамікою цін пощастило Словаччині. Для неї єдиною з усіх іноземних клієнтів "Газпрому" вартість сировини знизилася.

Два роки тому словацький монополіст SPP намагався судитися з "Газпромом" (з приводу збитків від транзитної кризи 2009 року), але швидко відкликав позов і з тих пір вирішував питання за столом переговорів.

Не так швидко росли ціни і для майбутніх партнерів "Газпрому" за проектом "Південний потік" - Туреччини, Угорщини та Греції.

Поступки для турецької Botas стали "ключовими", щоб країна видала дозвіл на прокладку газопроводу в територіальних водах Чорного моря, заявило джерело в "Газпромі".

Про те, що це може бути застосовано і до Греції, нещодавно обмовився Міллер.

Днями з'явилася інформація, що у грецької DEPA можуть бути проблеми з оплатою російського газу.

На питання, чи буде "Газпром" йти на поступки, Міллер відповів, що все буде залежати від строків прийняття рішень щодо "Південного потоку" з боку нового уряду країни.

До сих пір питання доступу до місцевих активів грало вирішальну роль у цінах "Газпрому" для країн колишнього СРСР.

Так, Білорусь в 2012-2014 роках буде платити за російський газ не більше 180 доларів, що в 1,5 рази менше торішнього.

"Газпром" погодився на такі умови після того, як Білорусь повністю віддала йому місцеву газотранспортну систему.

Ті ж умови "Газпром" пропонував і Україні - зниження цін в обмін на частку в газотранспортній системі і доступ до українських споживачів.

Але Київ поки не погоджується. У підсумку Україна платить найвищу в світі ціну за газ, обурювався в січні президент країни Віктор Янукович.

Ціна, звичайно, не найвища в світі: за підсумками 2011 року вона становила близько 309 доларів, а без урахування "харківської" знижки (зниження ціни за рахунок пільгового мита за угодою про Чорноморський флот від квітня 2010 року) вийшло б 409 доларів.

Київ намагається знайти альтернативу "Газпрому". Уже є угода з німецькою RWE, чеська "дочка" якої також подала в арбітраж на російський концерн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: