"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати пропонують позбавити опікунів держдопомоги

Понеділок, 18 червня 2012, 12:40

Верховній раді запропонували ввести схему накопичення 10% державної допомоги, що виплачують дітям, над якими встановлено опіку чи піклування.

Доступ до цих коштів дитина отримає після досягнення 18 років.

Таким чином, сім'ї з такими дітьми з 1 січня 2013 року можуть почати отримувати на 10% менше коштів, пише газета "Комерсант-Україна".

Зв'язатися з автором документа журналістам не вдалося, але пояснювальна записка рекомендує відкрити рахунки у держбанках.

Реклама:

"Таким чином, держава буде гарантувати надійність вкладів", - вважає ініціатор законопроекту, депутат від НУ-НС Катерина Лук'янова.

Згідно із проектом документу, дитина зможе скористатися накопиченими коштами після досягнення 18 років.

Підставою дострокового отримання грошей може бути хвороба дитини та необхідність оперативного медичного втручання.

Банк може перерахувати кошти медичному закладу тільки з дозволу комісії з питань захисту прав дитини, яка дає свою згоду в триденний термін із моменту подачі заявки опікуном чи піклувальником.

При втраті статусу дитини-сироти або позбавленої батьківського піклування доступ до рахунку відкривається протягом місяця.

У разі смерті дитини гроші отримує спадкоємець цих коштів.

Виходячи з поточного розміру прожиткового мінімуму, діти до 6 років можуть за рік накопичити 2186 гривні, більш старшого віку — 2721 гривню, порахували журналісти.

Враховуючи, що прожитковий мінімум підвищують 4-5 разів на рік, сума щомісячного відрахування буде постійно зростати.

Із чотирьох державних банків спеціалізованих довгострокових дитячих депозитів немає в Ощадбанку і банку "Київ".

У рекапіталізованому Укргазбанку є депозит "Хочу бути дорослим" на 18 років під 8% річних.

У той же час Укрексімбанк пропонує 16,4% по депозиту "Майбутнє України" на термін до 18 років із щорічним переглядом цієї ставки.

Тим часом, голова парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, депутат від Партії регіонів Василь Хара вважає, що занадто рано повертати механізм, який існував у СРСР.

"Не така вже й велика допомога на дитину, щоб відраховувати з неї 10%. Крім того, відсотки, які будуть отримувати за цим вкладом, менші, ніж реальна інфляція", - зазначає він.

На його думку, якби допомога була суттєвішою, ефективніше було б вкласти частину коштів у метали, наприклад у золото.

Колишній міністр соціальної політики Людмила Денисова вважає, що запропонована система погіршить умови утримання дитини зараз і не забезпечить її потреби в майбутньому.

Необхіднішою є гарантія держави у вигляді забезпечення житлом дітей-випускників дитбудинків чи тих, хто був дитиною, позбавленою батьківського піклування, додає Денисова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!