Греція залишиться в єврозоні

Понеділок, 18 червня 2012, 11:01

Повторні парламентські вибори, які відбулися 17 червня в Греції, дали надію на сформування уряду і на те, що країна залишиться в єврозоні.

Більшість виборців проголосували за партії, які не тільки хочуть, щоб країна залишилася в єврозоні, але й готові на компроміс з кредиторами з Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду, передає DT.UA.

Згідно з остаточними результатами голосування, консервативна партія "Нова демократія" отримала 29,65% голосів і 129 місць у парламенті.

Ліворадикальний блок СІРІЗА отримав 26,9% голосів і 71 місце в парламенті.

Реклама:

Лівоцентристська партія ПАСОК отримала 12,28% і 33 місця в парламенті, "Незалежні греки" - 7,51% і 20 місць, "Золота зоря" - 6,92% і 18 місць, "Демократичні ліві" - 6,25% і 17 місць, Комуністична партія Греції - 4,5% і 12 місць.

Лідер "Нової демократії" Антоніс Самарас уже запевнив, що уряд, сформований за участю його партії, буде дотримуватися домовленостей з іноземними кредиторами.

Між тим, лідер ліворадикальної коаліції СІРІЗА Алексіс Ціпрас, який вважає угоди з міжнародними кредиторами нелегітимними, виступив із заявою, що блок не братиме участі у правлячій коаліції, а зосередиться на опозиційній діяльності у парламенті.

Лідер лівоцентристської партії ПАСОК Евангелос Венізелос закликав до якомога швидшого створення коаліційного уряду Греції.

"Новий уряд потрібен Греції вже завтра", - зазначив він.

На його думку, до коаліційного уряду мають увійти не лише члени "Нової демократії" та ПАСОК, але також і представники ліворадикального блоку СІРІЗА і "Демократичні ліві".

У разі, якщо партії не зможуть домовитися про формування уряду, може повторитися ситуація після виборів 6 травня, коли перемовини зайшли в глухий кут, і були призначені нові вибори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!