Азаров: наші друзі в Росії зробили нам нерентабельною переробку нафти

Субота, 16 червня 2012, 10:01

Українську нафтопереробну галузь потрібно захистити від напливу імпортних нафтопродуктів.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на брифінгу у п’ятницю після відкриття Червонодонецької компресорної станції на Шебелинському родовищі в Харківській області, повідомляє агентство УНІАН.

За його словами, це стимулюватиме відродження вітчизняної нафтопереробки.

"Щоб запустити власну нафтопереробку, потрібно захистити наших нафтопереробників від напливу імпортних нафтопродуктів", - сказав Азаров.

Реклама:

Він підкреслив, що через нерентабельність зупинили свою діяльність 5 із 7 українських нафтопереробних заводів, інші два працюють із перебоями.

"Чому вони стоять? Тому, що наші друзі в Росії встановили таке вивізне мито на нафту, яке в сукупності з ціною нафти робить при нинішніх цінах на заправках нерентабельною переробку нафти", - сказав Азаров.

Окрім цього, за словами прем'єра, українські НПЗ потребують глибокої реконструкції і модернізації, оскільки вони не можуть конкурувати з привізними нафтопродуктами.

На думку Азарова, запустити вітчизняні нафтопереробні заводи буде нелегко, оскільки Україна зв'язана зобов'язаннями перед Світовою організацією торгівлі, має зобов'язання в рамках підписаної угоди про зону вільної торгівлі.

Окрім цього, підкреслив Азаров, рішення, пов'язане із введенням ввізного мита на нафтопродукти, "викличе тимчасове, але підняття цін на нафтопродукти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!