"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна та Японія обговорять плани щодо співпраці у створенні та використанні мікросупутників ДЗЗ

П'ятниця, 15 червня 2012, 20:40

Україна та Японія обговорять наступного тижня в Києві стан та подальші плани співпраці в проекті спільного створення наносупутника дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

Актуальні питання співпраці щодо проекту з японською стороною, як очікується, будуть розглянуті під час намічених на 18 червня в Києві переговорів з японською NPO InterCoS, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Державного космічного агентства України.

Також під час зустрічі планується обговорити проблематику налагодження співпраці у використанні космічних засобів моніторингу, зокрема японських мікросупутників ДЗЗ, відповідно до підписаної у квітні 2012 року між урядами України та Японії угоди про співпрацю у галузі поліпшення післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на АЕС.

Домовленість про співпрацю в проекті зі спільного розроблення та створення наносупутника ДЗЗ українська та японська сторони оформили під час міжнародної авіакосмічної виставки "Авіасвіт-XXI" у Києві в жовтні 2010 року.

Реклама:

Серед учасників проекту - Токійський університет, Київський політехнічний і Дніпропетровський державний університети, Національний центр аерокосмічної освіти молоді, ДКБ "Південне".

Згідно з первинною домовленістю, програму співпраці зі спільного створення наносупутника ДЗЗ планувалося реалізувати впродовж двох-трьох років.

Реалізація проекту була припинена у зв'язку із внутрішніми проблемами японської сторони, обумовленими стихійним лихом у країні у березні 2011 року.

З цієї ж причини космічні відомства України та Японії були вимушені відкласти намічене на осінь 2011 року підписання угоди про співпрацю.

На прохання японської сторони терміни підписання документа було зміщене на 2012 рік.

ДЗЗ - галузь космічної діяльності, в якій Україна може створювати в замкнутому циклі власні космічні засоби моніторингу навколишнього середовища - від розробки до запуску космічних апаратів, використання та інтерпретації отриманої інформації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: