Борги обходяться Іспанії та Італії все дорожче

П'ятниця, 15 червня 2012, 12:44

Прибутковість 10-річних іспанських держоблігацій досягала вчора рекордних 6,998% річних.

Країна стрімко втрачає довіру інвесторів: Moody's знизило її рейтинг з A3 до Baa3, пишуть "Ведомости".

Іспанія розраховує отримати з антикризового фонду ЄС 100 млрд євро на рекапіталізацію банків, це збільшить держборг до 90% ВВП (зараз - 70%, борг банків - понад 300%), попереджає Moody's, доступ Іспанії до фінансових ресурсів обмежений, а головний покупець боргів - її ж банки.

Іспанія зберігає інвестиційний рейтинг лише тому, що розмір необхідної допомоги значно скромніший, ніж у інших боржників, вказує Moody's: 10% ВВП проти 114% у Греції, 54% у Ірландії і 46% у Португалії.

Реклама:

Прем'єр Іспанії Маріано Рахой закликав ЄЦБ скуповувати іспанські борги, щоб зупинити зростання вартості їх обслуговування.

При цьому ЄЦБ тільки за травень позичив іспанським банкам 288 млрд євро і придбав іспанські держпапери приблизно на 40 млрд, підрахував Марко Валлі з Unicredit.

Ринки не задоволені планами порятунку іспанських банків і вважають, що наступним кроком стане порятунок всієї економіки, вважає Джеймс Стюарт з AX Markets.

За допомогою може звернутися і Італія, заявив песимістичний Джеймс Ніксон з Societe Generale.

Вчора прибутковість італійських 10-річних бондів також наблизилася до психологічного порогу в 7%.

Прем'єр Італії Маріо Монті закликав сусідів по єврозоні розробити "надійний пакет заходів для стимулювання зростання".

Але ФРН не має наміру змінювати позицію і підтримати запровадження єдиних європейських бондів і страхування банківських вкладів.

"Сила Німеччини не нескінченна", - заявила канцлер Ангела Меркель.

Прибутковість німецьких держоблігацій, яка тиждень тому вперше пішла в мінус (-0,005%), росте третій день і перевищила 1,5%, а це рекорд з березня, вказує Джонатан Лойнс з Capital Economics: "Ринки починають усвідомлювати, що проблеми периферії - це і проблеми Німеччини".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: