Кіпр не звертався до сусідів по допомогу – ЗМІ

Четвер, 14 червня 2012, 16:30

Кіпр не звертався по фінансову допомогу ні до Росії, ні до Європи.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на офіційні заяви.

Так, заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак зазначив, що його відомство поки не отримувало офіційне звернення від Кіпру про надання йому кредиту.

Раніше, в середу, кіпрська газета Alitheia повідомила, що Кіпр звернувся до Росії з проханням про двосторонній кредит на 5 млрд євро.

Реклама:

У Кіпру вже є кредит від Росії, нагадує агентство: Міністерства фінансів РФ і Кіпру 23 грудня 2011 року підписали угоду про надання кіпрської стороні кредиту на 2,5 млрд євро під 4,5% річних на термін 4,5 роки.

Кошти перераховуються на рахунок Центрального банку Кіпру трьома траншами.

Зі свого боку, офіційний представник Єврокомісії Амадеу Тарду заявив, що від ІПРА не надходила прохання про допомогу, і нині немає жодних ознак того, що вона надійде.

При цьому Тард допускає, що Кіпр може вести подібні переговори з Росією і з Китаєм.

"У нас вільний ринок" - нагадав він.

Тарду вказав на проблеми Кіпру у галузі державних фінансів, на ринку праці, в області конкурентоспроможності, особливо банківського сектора, який відчуває значний вплив подій в Греції.

За його словами, є втрати через грецьку боргову кризу, відбувається погіршення активів як в Греції, так і на Кіпрі.

Як відомо, Кіпру до кінця червня потрібно знайти щонайменше 1,8 млрд євро для рекапіталізації другого найбільшого в країні Cyprus Popular Bank.

Банк змушений був списати 2 млрд євро в результаті реструктуризації грецьких облігацій і з 15 червня проводить збільшення капіталу.

Ризики кіпрських банків по грецьких інвестицій оцінюються в 23 млрд євро, що перевищує обсяг економіки острова (близько 17,3 млрд євро в 2011 році).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: