Сергій Максимов має намір оскаржити допемісію VAB Банку

Четвер, 14 червня 2012, 09:25

Про затвердження на загальних зборах акціонерів VAB Банку звіту про збільшення капіталу установи на 500 млн гривень - до 2,349 млрд гривень – повідомив його голова правління Денис Мальцев.

Це друга за цей рік докапіталізація, яка дозволила розмити частку колишнього основного акціонера установи Сергія Максимова до менше 5%, пише "Комерсант-Україна".

Нагадаємо, що Максимов вступив у відкритий конфлікт з Олегом Бахматюком, який у минулому році отримав контроль над банком.

VAB Банк звинуватив Максимова в розкраданні з установи 1 млрд гривень і домігся порушення кримінальної справи проти нього.

Реклама:

В забезпечення позову банкіра взяли під варту, і до 6 червня він перебував у СІЗО, не маючи можливості взяти участь у підписці на акції додемісії.

Тепер, опинившись на волі з підпискою про невиїзд, Максимов має намір оскаржити докапіталізацію.

"З урахуванням того що в мене не було можливості брати участь у цій емісії, а також моєї твердої впевненості, що ситуацію в установі все ще можна виправити, я збираюся оскаржувати дії мажоритарного акціонера", - заявив він.

При цьому банк планує провести нову емісію для підтримки кредитування.

"З початку року ми збільшили активи на 35%, і в II півріччі плануємо таку ж динаміку. В результаті за підсумками року ми виростемо не менше ніж на 70%", - розповів Мальцев.

Він нагадав, що основний бізнес-інтерес банку - аграрний сектор, але заперечує можливість переважного кредитування підприємств нового основного власника установи - Олега Бахматюка, в чому останнього звинувачує Максимов.

"Всі рейтингові агентства підтвердили наші рейтинги, що доводить відсутність концентрації кредитів акціонерам", - заявив банкір.

Однак Максимов стверджує інше.

"На жаль, негативні тенденції минулого року тривають, і банк веде планово-збиткову діяльність, - заявив він. - Та й як вона може бути іншою, якщо вклади населення приймаються за значно вищими, ніж середньоринкові, процентним ставкам, а кредити видаються компаніям, що входять у відому групу, з цікавістю нижче, ніж вартість залучуваних ресурсів".

У той же час Мальцев вважає, що банк зможе вийти на "значний прибуток" за підсумками року: "В минулому році ми прийняли рішення сформувати 100-відсоткові резерви по проблемним кредитам, навіть незважаючи на наявність ліквідних застав. У міру продажу застав резерви будуть розформовуватися, а банк - фіксувати прибуток. А за п'ять місяців ми вже отримали операційний прибуток".

Старший партнер юрфірми "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець зазначає, що банк повинен був офіційним шляхом повідомити всіх акціонерів про майбутню емісію.

"Можливо, через те що акціонер перебував під вартою, цього зроблено не було. У будь-якому випадку у нього є всі шанси оскаржити емісію", - упевнений юрист.

"Емісія точно буде оскаржена, якщо він доведе, що його не повідомили, і він не знав про передплату, - додає партнер юрфірми Astapov Lawyers Олег Мальський. - Якщо це станеться, то мажоритарний акціонер може завести гроші в банк іншим шляхом.

Наприклад, він вирішить об'єднати VAB Банк з іншим банком і так розмиє частку іншого акціонера".

Олег Бахматюк до сих пір не планував об'єднання VAB Банку з іншою своєю установою - банком "Фінансова ініціатива".

При цьому бізнесмен веде активні переговори про купівлю ще одного банку.

Як повідомлялося, 22 грудня 2011 року правоохоронці затримали засновника VАB банку Сергія Максимова. Це сталося під час святкування новорічного корпоративу.

Максимову тоді обрали запобіжний засіб на 2 місяці, а тепер продовжили.

Раніше Максимов і Олег Бахматюк (власник "Авангарду" та співвласник VAB Банку) звинуватили один одного в виведенні грошей з банку і недружньому ставленні один до одного.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: