"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іспанія та Італія тягнуть Європу донизу

Середа, 13 червня 2012, 19:57

У середу прибутковість десятирічних іспанських євробондів досягла 6,83% - рівня, не баченого з моменту утворення єврозони, хоча кілька днів тому Єврогрупа обіцяла надати Мадриду фінансову допомогу в обсязі 100 млрд євро для рекапіталізації банківської системи.

Аналогічні папери Італії виступили не краще: напередодні їх прибутковість досягла 6,26%, обновивши максимум 2012 року, а нові італійські річні векселя в середу були розміщені під 3,972% річних проти 2,34% на попередньому аукціоні 11 травня, пише газета "Ведомости".

Інвестори настільки зневірилися у здатності Європи впоратися із борговою кризою і встановити контроль над транскордонними банківськими операціями, що вгору поповзла навіть прибутковість німецьких євробондів, яка ще недавно вона йшла в мінус.

Та ж доля спіткала й інші "тихі гавані" - Нідерланди та Фінляндію. Пожежа на периферії єврозони, схоже, підбирається до її центру.

Реклама:

"Криза поглиблюється все швидше і швидше. Інвестори враховують небудь з двох побічних ризиків - повний розвал єврозони або фіскального союзу", - говорить провідний аналітик Citigroup Марк Шофілд.

Різке підвищення прибутковості євробондів демонструє, що надання кредиту Іспанії не досягло головної своєї мети - не заспокоїло покупців іспанського боргу.

Навпаки, воно лише підкреслило, що Мадрид може знову звернутися за допомогою до сусідів по єврозоні - тільки цього разу в борг буде брати держава, а не антикризовий фонд допомоги банкам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: