В найближчий рік інвестори очікують погіршення світової економіки

Середа, 13 червня 2012, 14:55

Інвестори очікують погіршення світової економічної ситуації протягом найближчого року.

Про це свідчать дані червневого опитування керуючих активами, проведеного BofA Merrill Lynch, передають "Ведомости".

Зокрема, 11% опитаних вважають, що протягом найближчих 12 місяців економічна ситуація в світі буде погіршуватися, - в останній раз настільки песимістичні настрої відзначалися в грудні 2011 року.

Ще місяць тому 15% опитаних вважали, що економіка буде впевнено рости.

Реклама:

Настільки різкої зміни настроїв - на 26 процентних пунктів - не реєструвалося з липня - серпня 2011 року, періоду активного наростання кризи суверенного боргу, говориться в огляді BofA Merrill Lynch.

Погляди інвесторів на перспективи корпоративних прибутків змінилися схожим чином: 19% учасників опитування вважають, що в найближчі 12 місяців доходи корпорацій будуть падати.

Минулого місяця число оптимістів з цього питання на один процентний пункт перевищувало число песимістів.

Інвестори активно позбавляються від ризикованих активів.

Середній рівень готівки в портфелях в червні піднявся до 5,3% з 4,7% в травні, це найвищий показник з січня 2009 року, періоду активного розвитку фінансової кризи.

Сукупний індикатор ризику і ліквідності (Risk & Liquidity Composite Indicator) впав до 30 пунктів у порівнянні з середнім значенням в 40 пунктів.

Керуючі портфелями відмовляються від акцій на користь паперів з фіксованою прибутковістю.

Все більше інвесторів вважають, що настав час для дій на державному рівні.

Велика частина опитаних назвала глобальну фіскальну політику "надмірно стриманою".

Число тих, хто дотримуються такої думки перевищило число прихильників більш консервативних поглядів на 6%.

Це найвищий показник з грудня 2008 року.

У травні спостерігалася зворотна картина - 15% на користь тих, хто вважає фіскальну політику влади "надмірно ліберальною".

Серед глобальних інвесторів співвідношення на користь активнішої фіскальної політики також продовжило рости, піднявшись до 28% з 23% в травні.

"Інвестори жорстко позбавляються від ризикових активів, але до повної капітуляції справа поки що не дійшла. Падіння інтересу до Європи відображає очікування, що пов'язані з єврозоною ризики будуть зростати", - сказав керівник європейського відділу стратегічних корпоративних інвестицій BofA Merrill Lynch Research Гері Бейкер.

У міжнародному опитуванні, що проводилося з 31 травня по 7 червня 2012 року, взяли участь 260 керівників активами, під управлінням яких перебувають активи загальною вартістю 689 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: