Зниження рейтингів великих банків США обіцяє їм мільярдні втрати

Середа, 13 червня 2012, 14:26

Нову порцію рейтингів Moody's знизить до кінця червня.

Це рішення торкнеться 17 глобальних кредитних організацій, в числі яких будуть найбільші банки США - JPMorgan Chase, Bank of America (BofA), Citigroup, Goldman Sachs і Morgan Stanley, пишуть "Ведомости" з посиланням на Wall Street Journal.

Про намір знизити рейтинги більш ніж 100 банкам з різних країн Moody's повідомило ще в лютому, пославшись на ризики, що негативно впливають на прибуток банків, - нерівний економічний ріст, нервозність фінансових ринків і посилення регулювання.

Зниження рейтингів торкнеться не тільки самих банків, а й їхніх клієнтів.

Реклама:

Сильно постраждають фонди грошового ринку - сектор з 2,6 трлн доларів активів.

Ці фонди можуть інвестувати тільки в інструменти з найвищим рейтингом, і рішення Moody's закриє для них багато інструментів - від банківських векселів до боргів муніципалітетів.

"Кожен раз, коли Moody's знижує рейтинги, це зменшує спектр інструментів, які ми можемо купувати", - говорить співкерівник відділу управління глобальною ліквідністю Goldman Sachs Asset Management Девід Фішман.

Банкам, чиї рейтинги будуть знижені, фонди грошового ринку дають зараз кредити не більше, ніж на день.

"Багато з тих, хто купував шестимісячні інструменти, зараз працюють з тримісячними і коротшими", - відзначає начальник відділу торгівлі векселями Barclays Кріс Конетта.

В кінці квітня 31% активів фондів грошового ринку був вкладений в одноденні кредити (дані Fitch).

Це найбільший показник з 2010 року. У березні було 28,4%.

Від зниження рейтингів постраждають і компанії, чий борг ці банки гарантують.

Клівленд замінив BofA, що виступає гарантом по 90 млн доларів облігацій його системи водопостачання, на Bank of New York Mellon, якому зниження рейтингу не загрожує.

Агентство системи водопостачання та каналізації Пітсбурга попросило Fitch присвоїти рейтинг його облігаціями, розміщеними в 2008 році і мають гарантії BofA.

Випуск вже має рейтинги S&P і Moody's, отримання третього означає, що тепер у нього два найвищих рейтинги для короткострокових інвесторів.

Отримання рейтингу Fitch було "можливістю, яку можна було реалізувати швидко і без великих проблем", зазначає директор Pittsburg Water Стівен Сімсік.

Деякі банки вже порахували, у що їм виллється зниження рейтингів.

Morgan Stanley оцінює зниження рейтингу на три сходинки різними агентствами в 9,6 млрд доларів.

Goldman оцінює втрати від зниження на два ступені в 2,2 млрд доларів, BofA зниження на один щабель – 2,7 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: