Зростання ВВП Китаю в II кварталі може бути нижче 7%

Середа, 13 червня 2012, 12:12

Зростання економіки Китаю в другому кварталі 2012 року може виявитися нижче 7%, вважає впливовий державний консультант.

Прогноз, зроблений Чженом Сіньлі, заступником голови Китайського центру міжнародного економічного обміну, є одним з найбільш песимістичних, пише Reuters.

"Зростання ВВП у другому кварталі може бути нижчим за 7%, якщо не буде значних поліпшень економічних даних у червні", - цитує його слова газета People's Daily.

Зростання промислового виробництва Китаю зазвичай випереджає зростання ВВП на 3-5 процентних пунктів, вважає він.

Реклама:

У травні промвиробництво зросло на 9,6% в річному обчисленні, трохи прискорившись після уповільнення до 9,3% у квітні.

Аналітики очікували в травні, що другий квартал стане для Китаю найслабшим за три роки: зростання економіки сповільниться до 7,9%.

За весь рік вони прогнозували зростання на рівні 8,2%.

У тій же статті газета цитує слова Цзя Кана, голови аналітичного бюро міністерства фінансів, який передбачає, що зростання економіки Китаю може торкнутися дна в другому кварталі.

"Якщо все піде гладко, економічне зростання може досягти дна в другому кварталі, а якщо ситуація погіршиться, це може статися в третьому кварталі", - вважає Цзя.

Влада вживає заходів для боротьби з уповільненням зростання: минулого тижня скоротили процентні ставки вперше з світової фінансової кризи 2008-2009 років.

У той же час, влада скорочує терміни реалізації інфраструктурних та промислових інвестиційних проектів.

Однак уряд не може зробити різкий поворот у політиці і послабити жорстке регулювання сектора нерухомості, хоча йому потрібно прискорити коригування політики, щоб підтримати економіку, сказав Цзя.

Інфляція, промвиробництво і роздрібні продажі вказували в травні на слабке зростання, але експорт і імпорт були набагато кращими за прогнози, тому що сильний попит в США переважив слабкість Європи, викликану кризою.

Тим не менш, торгова ситуація досить похмура, як випливає зі слів міністра торгівлі Чень Демін.

"Якщо нам пощастить, ми зможемо утримати річне зростання на рівні близько 10%", - сказав він, маючи на увазі експорт та імпорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: