Світовий банк погіршив прогноз зростання світового ВВП у 2013 році до 3%

Середа, 13 червня 2012, 10:18

Світовий банк (СБ) прогнозує, що світова економіка в 2012 році виросте на 2,5%, сповільнившись у порівнянні з 2,7% в 2011 році.

Про це говориться в червневому доповіді банку "Глобальні економічні перспективи", передає "Інтерфакс".

У березні цього року Світовий банк знизив свій прогноз для світової економіки до 2,5% з 3,2% через посилення кризових тенденцій в єврозоні та ослаблення підйому в інших регіонах світу.

У червневому доповіді ця оцінка залишена без зміни.

Реклама:

Разом з тим оцінка підвищення світового ВВП на 2013 рік знижена до 3% з березневих 3,1%.

"Відновлення напруженості в європейських країнах з високим рівнем доходів звело нанівець позитивні результати, отримані в перші чотири місяці поточного року, коли відзначалося відновлення економічної активності як в країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах, а інвестори стали демонструвати більшу готовність йти на ризик. Починаючи з 1 травня ситуація на ринках стала втрачати стабільність", - відзначається в доповіді СБ.

Економіка єврозони, за оцінками фахівців міжнародної організації, втратить 0,3% в 2012 році, проте в наступному році зростання відновиться до 0,7%.

У США очікується зростання ВВП на 2,1% цього року і на 2,4% в наступному.

Особливу увагу в доповіді Світовий банк приділив групі країн, що розвиваються, закликавши їх знову акцентувати увагу на стратегії розвитку в середньостроковій перспективі і бути готовими до погіршення ситуації.

"У середньостроковій перспективі волатильність на світових ринках капіталу і в настроях інвесторів, швидше за все, буде зберігатися, а це ускладнить завдання з вироблення економічної політики. В таких умовах країнам, що розвиваються слід зосередитися на проведенні реформ, які забезпечують підвищення продуктивності, а також інвестиції в інфраструктуру, замість того, щоб реагувати на щоденні зміни у світовій кон'юнктурі ", - заявив директор групи аналізу перспектив розвитку СБ Ханс Тіммер.

Станом на поточний момент ситуація в більшості країн, що розвиваються не погіршилася до тієї, що спостерігалася в останньому кварталі 2011 року, вважають у СБ.

Світовий банк очікує зростання ВВП Китаю на 8,2% в 2012 році і на 8,6% в 2013 році.

СБ підвищив прогноз зростання ВВП Росії в 2012 році до 3,8% в порівнянні з очікуваними в березні 3,5%, тим не менш, підйом російської економіки сповільниться з 4,3%, зафіксованих у минулому році.

Зростання ВВП РФ в 2013 році прискориться до 4,2%, тоді як раніше очікувалося підвищення лише на 3,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: