Єврокомісія поки не готує жорсткі заходи для Греції

Вівторок, 12 червня 2012, 17:10

Єврокомісія не коментує що з'явилися в європейських ЗМІ повідомлення анонімних джерел про те, що в разі перемоги противників виконання зобов'язань Афін перед МВФ на парламентських виборах в Греції 17 червня, нібито плануються жорсткі заходи проти втечі капіталів аж до контролю на кордоні.

Про це під вівторок на брифінгу в Брюсселі заявив офіційний представник Єврокомісії Олів'є Байї, повідомляє портал "Дело".

Байі процитував слова голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, який нагадав про необхідність поважати демократичний процес в Греції і дочекатися результатів виборів.

За словами голови ЄК, Єврокомісія бажає, щоб Греція залишилася членом Євросоюзу і підтримує її.

Реклама:

Байї зазначив, що ця позиція продовжує залишатися незмінною на сьогоднішній день.

"Ми не коментуємо будь-які інші повідомлення, засновані на анонімних джерелах, і ми не в курсі інших планів по цим пунктам", - заявив він.

При цьому представник Єврокомісії визнав, що Шенгенські правила в тому, що стосується вільного пересування капіталів і людей, допускають "з причин громадського порядку та безпеки в державах-членах ЄС відновлювати деякі форми обмежень".

Також Байї зазначив, що Європейський суд дуже строго контролює обставини переміщення капіталів.

За його твердженням, Брюссель не розглядає такого ходу подій.

Однак, варто зазначити, що юридично, на підставі статті 65 про Європейський договорі, це можливі рішення, хоча вони до цих пір не приймалися.

"Ми працюємо над одним єдиним планом, який полягає у збереженні Греції в зоні євро. Чи залишаться греки в зоні євро? Потрібно дочекатися виборів і проявляти повагу", - заявив Байї.

Як відомо, обраний на дострокових виборах 6 травня парламент Греції був розпущений, оскільки парламентські партії не змогли сформувати уряд. 17 червня в країні будуть проведені ще одні позачергові вибори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: