Син Януковича монополізував ринок оціночних послуг – ЗМІ

Понеділок, 11 червня 2012, 18:49

За схемою монополізації українського ринку оцінних послуг стоять президентський син Олександр Янукович і група депутатів, які організували свого часу Тендерну палату.

Про це ідеться у розслідуванні "Ділової столиці".

Як відомо, минулого тижня на сайті Фонду держмайна з'явився список обраних компаній, фахівці яких мають виняткове право проводити передпродажну оцінку на сайті ФДМУ нерухомості та земельних ділянок.

Центральні офіси всіх 12 підприємств розташовані в різних кінцях Києва, а їх філії рівномірно розподілені по всій країні з розрахунку один-три на регіон і не більше трьох-чотирьох від кожної компанії (не рахуючи офісу в столиці).

Реклама:

Сайти всіх цих фірм зроблені на швидку руку (на багатьох з них присутні лише загальні відомості про компанію, розділ "вакансії" і стандартизована форма для онлайн-заявки на проведення оцінки) і підозріло схожі.

Спілкування з потенційними клієнтами максимально спрощене.

Форма онлайн-заявки на проведення оцінки передбачає введення докладних даних про квартиру або земельну ділянку. Заповнивши її, можна отримати експертний висновок навіть без виїзду оцінювача на місце.

Як стало відомо виданню, з 12 компаній 11 створені в 2011-2012 рр..

Попрацювати на ринку довше встигла тільки "Одеон-2010": в березні 2011 року це підприємство виявилося фігурантом справи про фіктивне підприємництво в Донецькій області.

Це єдина компанія, сайту якої (зазначеного на сторінці Фонду держмайна) не існує, а телефони не відповідають.

Решта компаній формально чисті. У більшості з них засновниками є їх же директори, переважно жителі сіл і селищ Луганської області.

Всі вони, а також кілька жителів Одеси і Донецька, заснували підприємства-щасливчики, через "декілька рукостискань" пов'язані з Ігорем Кушнарьовим і Валентиною Фоменко.

Обидва вони мають відношення до громадської організації "Асоціація сприяння правовій діяльності".

Валентина Фоменко є директором, а Ігор Кушнарьов очолює юридичний департамент даної організації.

Кушнарьов також входить до ради Асоціації платників податків та Громадської ради при ДПСУ.

Проте ще більш примітним є збіг контактних телефонів майже всіх засновників цих 12 компаній.

В засновницькою павутині директора одних компаній виступають засновниками інших і навпаки.

Тобто можна говорити, що мова йде не про випадкові орендарів одного і того ж офісу, а про споріднені структурах.

Контактний номер згаданих 12 компаній пов'язує абонента ще й з ТОВ "Імперіал-СІ", яке відоме своєю участю у купівлі телеканалу "Тоніс" структурами, наближеними до старшого сина президента Олександра Януковича.

За відомостями видання "Наші гроші", ТОВ "Імперіал-СІ" станом на вересень 2011 року контролювалося офшором "Стейтбург комплекс лімітід" (Кіпр).

У свою чергу саме "Імперіал-СІ" спільно з панамським "СВТ менеджмент С.А." на той момент було засновником ТОВ "РБ Інвест" (24,36%), ТОВ "Сучасне стратегічне управління" (23,61%), ТОВ "Центр" Фінансовий радник "(24,21%), ТОВ" Інвестиційні перспективи "( 22,91%).

Ці чотири структури спільно володіли телеканалом "Тоніс". Офіційно озвучена в ЗМІ версія про те, що Олександр Янукович купив даний телеканал, спростована не була.

Побічно це припущення підтверджує участь в менеджменті однієї з компаній керівника його банку.

Директором ТОВ "Інвестиційні перспективи" була мешканка Донецька Наталя Грищенко, яка раніше керувала київським філіалом Укрбізнесбанку.

Ця установа разом із Всеукраїнським банком розвитку є одним із ключових активів Олександра Януковича.

Таким чином, можна майже безпомилково припустити, що старший президентський нащадок також стоїть і за схемою монополізації ринку оціночних послуг, відзначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: