Україна може отримати 5 мільярдів кубометрів газу в рамках угоди з RWE

Понеділок, 11 червня 2012, 12:16

Домовленість України з німецькою RWE про купівлю природного газу на спотовому ринку може забезпечити поставку українській стороні близько 5 мільярдів кубометрів палива.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в інтерв'ю Bloomberg, передають "РИА новости".

Раніше "Нафтогаз" повідомляв, що уклав з німецькою компанією угоду про постачання газу, однак обсяги не уточнювалися.

"Міністр повідомив, що домовленість про купівлю природного газу на спотовому ринку з RWE AG, другою за величиною енергокомпанією Німеччини, може забезпечити постачання в Україну близько 5 мільярдів кубометрів палива", - цитує міністра прес-служба Міненерго в понеділок.

Реклама:

Бойко додав, що Україна також обговорює можливість покупки зрідженого природного газу з США і Катару.

Ще один варіант, за його словами - імпорт газу з Туркменії, який може забезпечити близько 5 мільярдів кубометрів на рік в якості плати за проекти в галузі інфраструктури.

Однак така домовленість вимагає дозволу Росії на використання її трубопроводів, обмовився міністр.

Угода про купівлю-продаж природного газу між "Нафтогазом" і RWEST створює юридичні основи для можливих поставок природного газу з боку RWEST, але безпосередньо не зобов'язує сторони купувати або продавати паливо - ціни, обсяги та зобов'язання сторін щодо постачання газу будуть визначатися окремими контрактами після узгодження та підписання обома компаніями.

Київ, залежний від імпорту природного газу з Росії, довго домагається перегляду ціни на газ, яку вважає завищеною, українські влади також намагаються знайти альтернативні шляхи поставок газу.

Ще в квітні Бойко заявляв, що відомство має намір найближчим часом досягти конкретних результатів щодо альтернативних шляхів поставок газу в країну.

RWE Supply & Trading GmbH (RWEST) - одна з найбільших в Європі компаній в сфері електроенергетики і газової промисловості. RWEST входить в холдинг RWE AG, який є оператором потужної газотранспортної системи в Європі, якій належать газопроводи протяжністю 23 тис кілометрів і підземні газові сховища обсягом до 7,4 мільярдів кубометрів.

RWEST щорічно закуповує і постачає для потреб європейських країн близько 50 мільярдів кубів природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: