"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фондові торговці пропонують нову концепцію розвитку боргових цінних паперів

Понеділок, 11 червня 2012, 09:32

Асоціація "Українські фондові торговці" винесла на розгляд учасників ринку і регулятора проект Концепції розвитку емісійних боргових цінних паперів.

Так як НКЦПФР не є суб'єктом законодавчої ініціативи, розроблений АУФТ законопроект буде внесений в Раду або Кабінетом міністрів, або одним з парламентаріїв, передають "Экономические известия".

Раніше, влітку 2011 року АУФТ презентувала проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо удосконалення механізму захисту прав власників/утримувачів облігацій)".

За словами авторів, оскільки розкриті кризою проблеми залишилися невирішеними і можуть проявитися при першому ж зручному випадку (що загрожує черговим падінням ринку), необхідний закон, що регулює ринок боргових інструментів.

Реклама:

"Остання криза розкрила основні проблеми, пов'язані з борговими цінними паперами. Учасники ринку стали свідками безпрецедентних порушень прав інвесторів, зривів емітентами власноруч написаних проспектів емісій, очевидцями дефолтів і, найголовніше, абсолютно відвертих і цинічних кидків", - говорить директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут.

Інші опитані експерти на перше місце серед проблемних питань ставлять відсутність у власників облігацій будь-яких прав щодо емітента та відсутність механізму захисту прав інвесторів, крім судового, що далеко не завжди ефективно.

З іншого боку, емітент облігацій, беручи на себе певні зобов'язання, фактично не несе відповідальності за їх невиконання.

Так що основні завдання пропонованого законопроекту - збалансована регуляторна політика по відношенню до даного сегменту ринку, активізація звернення існуючих боргових інструментів та впровадження нових (інфраструктурних, біржових облігацій і т.д.).

Після розгляду законопроекту НКЦПФР, законопроект, як очікується, буде внесений до парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: