Голова Ощадбанку: банки у червні зможуть знизити ставки за іпотечними кредитами

Неділя, 10 червня 2012, 18:53

Агентство з рефінансування житлових кредитів може здійснити дебютний випуск іпотечних облігацій на 0,5 млрд гривень вже у червні.

Отримані через агентство кошти банки зможуть використати на видачу нових житлових кредитів за більш доступними ставками.

Про це заявив голова правління «Ощадбанку» Сергій Подрезов під час круглого столу «Фінансова стабільність в Україні: основні виклики 2-го півріччя», пише тижневик «Дзеркало тижня. Україна».

«Ми плануємо, що в червні у нас буде перший транш — близько 500 млн. Також сподіваємося, регулятор надасть якісь привілеї для цих паперів, щоб вони мали істотний попит. Це, наприклад, врахування в обов’язкових резервах, можливість отримання тощо», — зазначив топ-менеджер «Ощадбанку».

Реклама:

За словами Подрезова, кошти, отримані в результаті розміщення іпотечних облігацій, можуть бути у т.ч. спрямовані на реалізацію програми з видачі іпотечних кредитів під 3%.

У той же час банкір наголосив, що відсоткова ставка за цими позиками (з урахуванням частки, що має погашатися державою) не зовсім ринкова – 16% (враховуючи залучення комбанками ресурсу під 16,5—17%).

 «З огляду на це, ми собі теж великий обсяг [кредитування по цій програмі] дозволити на зможемо. Хоча сьогодні ми нікому не відмовляємо», — зазначив Подрезов.

Нагадаємо, що АРЖК було створене на початку року за ініціативи НБУ Ощадбанком (70,85%), Укрексімбанком, Укргазбанком та банком «Київ» (на трьох — 29,15%). Статутний капітал агентства склав 35 млн грн.

Агентство буде займатися випуском іпотечних облігацій під пули іпотечних кредитів, переданих йому комерційними банками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!