У Арбузова підготувалися до Євро-2012

П'ятниця, 1 червня 2012, 20:20

Головне управління Національного банку України по Києву і області в період проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу готове оперативно задовольняти потребу банків у валюті України за їх заявками (банкноти і монети всіх номіналів).

Про це йдеться в телеграмі банкам у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Одночасно управління пропонує банкам заздалегідь проводити операції підкріплення і вивіз надлишків готівкової гривні, здійснювати випуск в обіг банкнот номіналом 1-100 гривень і розмінною, щодня проводити моніторинг наявності готівки в касетах банкоматів та своєчасно здійснювати завантаження банкоматів готівкою, у тому числі дрібних номіналів.

Крім того, в Нацбанку вважають необхідним забезпечити перевезення цінностей до/від структурних підрозділів банків (відділень, пунктів обміну валюти, банкоматів) напередодні днів проведення футбольних матчів, а також провести додаткові інструктажі з працівниками підрозділів інкасації на випадок виникнення надзвичайних і нестандартних ситуацій.

Реклама:

Зокрема, слід враховувати, що склад бригад інкасації повинен бути сформований з кваліфікованих працівників, що пройшли спеціальну підготовку, озброєних вогнепальною нарізною зброєю, або забезпечуватися супроводом не менше двох озброєних вогнепальною нарізною зброєю охоронців відповідної служби, які обов'язково забезпечені радіотехнічними засобами надійної та постійного зв'язку.

Управління Нацбанку також наполягає, щоб в касах та пунктах обміну валюти на видному місці була наочна інформація про порядок обміну валют, доповнена повідомленням на іноземних мовах про можливість здійснення фізособами-нерезидентами зворотного обміну невикористаних гривень на валюту при пред'явленні ними спеціальної квитанції (одержуваної при обміні валюти на гривні) і посвідчення особи.

Крім того, банкам необхідно також надати клієнтам наочну інформацію із зразками гривневих банкнот і оголошення про безкоштовне обміні вилучених з обігу, не придатних до обігу, платіжних банкнот і монет національної валюти на придатні.

Нацбанк також вказує на необхідність провести з касирами інструктаж про коректне поведінку з клієнтами та вивченні обов'язкового набору пропозицій англійською мовою, переглянути наочну інформацію з метою вказівки в доступному для клієнтів місці назви банку і курсів обміну іноземних валют.

У телеграмі особливо підкреслюється, що не допускається відмова в здійсненні операцій, при наявності необхідних коштів, а також забороняється встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, що є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.

Касири банків і пунктів обміну валют також зобов'язані приймати платіжні банкноти іноземної валюти з незначними ознаками зношення.

Крім того Головне управління НБУ по Києву і області просить повідомити у п'ятиденний строк про структурні підрозділи і банкоматах (з окремим зазначенням банкоматів, що працюють з готівковою іноземною валютою) на територіях аеропортів "Бориспіль" і "Київ" (Жуляни), залізничного вокзалу, офіційних фан -зон на Майдані Незалежності, вул. Хрещатик (від вул.Інститутській до вул.Б.Хмельницького), Трухановому острові.

"Одночасно повідомляємо, що Головним управлінням будуть здійснюватися моніторинг та перевірки з питань дотримання банками та їх підрозділами вимог нормативно-правових актів НБУ при здійсненні операцій з готівкою", - наголошується в телеграмі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: