Реальний ефективний обмінний курс знижується третій місяць поспіль - НБУ

П'ятниця, 1 червня 2012, 14:44

У квітні 2012 року реальний ефективний обмінний курс гривні знижувався третій місяць поспіль, а всього знецінення реального ефективного курсу з початку року склало 4,7%.

Про це ідеться у відеокоментарі заступника директора Генерального економічного департаменту Національного банку України Олександра Петрика, розміщеному на веб-сайті НБУ.

"Це відбувалося більшою мірою завдяки тим заходам по зниженню інфляції, які здійснював Національний банк в минулому та продовжує здійснювати у поточному році. Знецінення реального ефективного обмінного курсу більшою мірою було тому, що інфляція в Україні у цей період була нижчою, ніж зважена інфляція в країнах – основних торгівельних партнерах", - поінформував він.

Зокрема, за словами Петрика, у квітні ця різниця склала 0,5%, а всього за останні 12 місяців інфляція в Україні була нижча на 6,6%.

Реклама:

"Наші дослідження свідчать про те, що основним фактором впливу на стан поточного рахунку платіжного балансу є умови торгівлі, а вони значно погіршилися порівняно з відповідним періодом минулого року", - відзначив чиновник НБУ.

"Тому саме підтримання цінової конкурентоспроможності, індикатором якої є реальний ефективний обмінний курс, є дуже важливим із точки зору підтримки наших експортерів в умовах, коли зовнішній попит зменшився, а також в умовах підвищення цін на енергоносії і, зокрема, на газ", - наголосив він.

За словами Петрика, динаміка реального ефективного обмінного курсу нині "перебуває дуже близько до свого основного довгострокового врівноваженого рівня".

"І це є ще одним свідченням того, що поточна динаміка обмінного курсу гривні відповідає зараз тим фундаментальним умовам, які склалися у вітчизняній економіці", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: