Російські вагонобудівники взялися витісняти українців

П'ятниця, 1 червня 2012, 10:45

Проблеми з аваріями на російській залізниці та обмеження щодо експлуатації вагонів змусили їх виробників консолідувати лобістські ресурси.

Більше 20 заводів Росії, Білорусі та Казахстану на чолі з "Уралвагонзаводом" вирішили створити саморегульовану організацію (СРО).

Таке рішення було прийнято на засіданні НП "Об'єднання вагонобудівників" в рамках залізничного форуму "1520", який проходить в Сочі, пише газета "Комерсант-Україна".

Ініціатором створення СРО стала НПК "Уралвагонзавод". В неї увійдуть 25 російських заводів, як повноправних учасників також будуть запрошені компанії Казахстану та Білорусі.

Реклама:

За бортом об'єднання залишилися українські заводи, на частку яких припадає до 40% нових вагонів у СНД.

На ринку очікують, що СРО буде заточена на максимальне обмеження поставок українських вагонів в Росію, чого вже давно домагається "Уралвагонзавод".

СРО збирається домагатися від держави передачі повноважень по сертифікації та допуску продукції на ринок, а також займатися розслідуваннями пригод з вагонами.

Збільшення числа аварій, які відбуваються з другої половини минулого року, і стало однією з причин консолідації ресурсів вагонобудівників.

Останні сходи вагонів, які приводили до псування залізничної інфраструктури та екологічних проблем, відбувалися з відносно новим рухомим складом (виробництва 2010-2011 років).

Причиною сходу найчастіше називалося погана якість литих деталей нових вагонів.

Аварії відбувалися і з російськими, і з українськими вагонами. Це змусило ВАТ "РЖД" і наглядові відомства зайнятися розслідуванням причин і введенням обмежень на використання певних вагонів.

У квітні українські вагонобудівники, які постраждали більше за інших, висунули версію, що сходи відбуваються через те, що у вагонах возять вантажі, які за документами перевозити не можна.

Це привело до зупинки майже 60 тис. цистерн і серйозного збою в перевезенні нафти і нафтопродуктів. В результаті обмеження були тимчасово скасовані.

"СРО - це потужний інструмент конкурентної боротьби", - вважає глава агентства "Infoline-аналітика" Михайло Бурмістров.

На його думку, в разі отримання СРО необхідних повноважень українським виробникам, на частку яких припадає близько 40% виробництва вагонів в СНД, "буде тяжко".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: