"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податок на розкіш перетворився на "пшик" - ЗМІ

П'ятниця, 1 червня 2012, 09:47

В уряді не ризикнули залучити до сплати податку на розкіш середній клас.

Однак і забезпечені українці не надто постраждають від додаткового оподаткування.

Про це пише "Комерсант-Україна" із посиланням на текст законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші", підтриманого урядом.

Зараз у Мінфіні працюють над стилістикою документа, після чого він буде переданий на розгляд парламенту.

Реклама:

Це компромісний варіант, що враховує позиції міністрів соціальної політики і фінансів і прем'єр-міністра Миколи Азарова, відзначає видання.

Прем'єр вимагав відмовитися від фіскального характеру законопроекту та ідеї Мінфіну розширити коло платників податків, включивши в нього середній клас.

Документ звужує коло потенційних платників податку, зокрема, не стосуватиметься українців середнього достатку.

Податок на нерухомість, який так і не запрацював на початку 2012 року у відношенні квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м, з 1 січня 2013 року буде скасований.

Замість нього в Податковому кодексі з'явиться податок на майно.

Його будуть щорічно платити фізичні та юридичні особи - власники квартир загальною площею більше 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат (МЗ), тобто більш 1,09 млн гривень виходячи з поточного розміру МЗ; котеджів, дачних і садових будинків - 500 кв. м і 2500 МЗ (2,74 млн гривень); об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника - 600 кв. м і 3000 МЗ (3,28 млн гривень).

Сума податку не зможе бути менше 2% МЗ за кожен квадратний метр житла, тобто мінімальна планка в квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. гривень.

У 2013 році сплата податку буде здійснюватися виходячи з мінімальної зарплати, і тільки з 2014 року буде задіяна оціночна вартість.

Новий законопроект змінить і принцип оподаткування рухомого майна.

Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до об'єму двигуна, а стягувати податок на розкіш з легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості: понад 700 МЗ (765,8 тис. гривень) - для автомобілів і 200 МЗ (218,8 тис. гривень) - для мотоциклів.

При цьому податком в розмірі 40% від вартості покупки всередині країни (плюс ПДВ при ввезенні) буде обкладатися тільки новий транспорт.

При купівлі вживаних транспортних засобів, у тому числі дорогих раритетних моделей, новий податок не буде сплачуватися.

За словами співрозмовника видання, нова схема, на якій наполіг Микола Азаров, зробить вигідним ввезення в Україну б/в автомобілів навіть з урахуванням високої ставки акцизу.

Більш щадна ставка в 10% (плюс ПДВ при імпорті) буде застосовуватися при покупці дорогих речей: виробів з дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва та колекціонування вартістю понад 50 МЗ (54,7 тис гривень), хутра - 40 МОЗ (43,8 тис. гривень), зброї - 20 МЗ (21,9 тис. гривень).

У Тігіпка ця планка була нижче - 2-3 тис. євро, крім того, він пропонував обкладати податком дорогий одяг і взуття. Мінфін взагалі ігнорував ці групи товарів.

Також журналісти відзначають, що в законопроекті немає підвищеної ставки податку на доходи фізосіб у розмірі більше 15 МЗ (16,41 тис. гривень) і оподаткування земельних ділянок в залежності від цільового використання та місцезнаходження, як було в пропозиціях Тігіпко.

За словами співрозмовника видання, податок з ділянок не дозволив вводити прем'єр-міністр, а проти підвищення навантаження на зарплату виступили представники європейського та американського бізнесу, пригрозивши зростанням тіньових зарплат і погіршенням інвестиційного клімату.

Всі ці ініціативи можуть призвести до додаткових надходжень до бюджету в розмірі всього 500 млн гривень на рік.

У парламентському комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики відмовилися коментувати законопроект до реєстрації в Раді.

Експерти вважають, що депутати приймуть закон, але знову його перепишуть.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: