"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк пояснив нульову інфляцію внутрішніми чинниками

Середа, 9 травня 2012, 09:12

Зниження інфляції в квітні до 0% зумовлене насамперед зваженою макроекономічною політикою, яка проводиться урядом і Національним банком України.

Про це йдеться в коментарі директора Генерального економічного департаменту НБУ Ігоря Шумила, повідомляє агентство УНІАН.

"За останні 12 місяців інфляція попиту, або небазова інфляція, впала на 4,7%, а інфляція пропозиції, або базова інфляція, зросла на 4,6%" - повідомив Шумило.

Основними причинами сповільнення інфляції в Україні він називає грамотну політику уряду і Нацбанку, а також зменшення зовнішнього інфляційного тиску і високий урожай 2011 року.

Реклама:

При цьому Шумило зазначає, що в структурі інфляції існує деякий дисбаланс, зокрема, це стосується цін на м'ясо, пальне і низку послуг, які значно вищі загального рівня інфляції.

Також він повідомив, що Нацбанк буде продовжувати проводити м'яку монетарну політику для забезпечення підприємств реального сектору економіки кредитним ресурсом.

"Я упевнений, що таке пом'якшення монетарної політики не призведе ні до дисбалансу на валютному ринку, ні до порушення цінової стабільності", сказав Шумило.

Як повідомлялося, в Україні у квітні 2012 року порівняно з березнем ціни не змінилися, інфляція склала 0%, проти квітня 2011 року інфляція склала 0,6%.

Інфляція в січні-квітні 2012 року проти відповідного періоду 2011 року склала 2,3%, з початку 2012 року - 0,7%.

Державний бюджет на 2012 рік розрахований виходячи з урядового прогнозу інфляції в 7,9%.

У квітні Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз інфляції в Україні на 2012 рік з 8,5% до 7,9%. МВФ прогнозує інфляцію в 2013 році на рівні 5,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: