"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відомство Присяжнюка пропонує скасувати мінімальні ціни на цукор

Вівторок, 8 травня 2012, 16:01

Міністерство аграрної політики і продовольства пропонує скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

Про це йдеться у відповідному проекті закону "Про внесення змін до закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру", передає "Інтерфакс-Україна".

Мінагропрод уточнює поняття квоти "А", включивши в неї, крім виробленого в Україні бурякового цукру, цукор з тростини, а також імпортний цукор.

Згідно з документом, квота "А" буде розподілятися між цукровими заводами не пізніше 1 жовтня (нині - до 1 січня).

Реклама:

Автори законопроекту пропонують закуповувати буряковий цукор для державних потреб у його виробників, які отримали квоту "А".

Документ забороняє реалізацію на внутрішньому ринку "пондаквотного" цукру.

Замість цього Мінагропрод пропонує експортувати його, зараховувати до обсягу квоти "А" на наступний маркетинговий рік, а також використовувати для виробництва експортованої харчової продукції та біопалива.

За реалізацію цукру на внутрішньому ринку поза квотою законопроектом встановлюється штраф у розмірі подвійної його вартості.

Міністерство також забороняє давальницьку схему, припускаючи, що розрахунки між учасниками бурякоцукрового комплексу будуть здійснюватися виключно в грошовій формі.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, в даний час в Україні майже 60% вироблених цукрових буряків переробляється за давальницькою схемою, що деформує ринок і сприяє корупції.

Як повідомлялося, мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк були введені в 1999 році.

Згідно з чинним законодавством, за реалізацію цукру за ціною нижче мінімальної стягується штраф у розмірі подвійної його вартості.

Мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк встановлює Кабінет міністрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: