Чехія та Румунія можуть заборонити розвідку сланцевого газу

Вівторок, 8 травня 2012, 10:18

Уряди в Празі та Бухаресті можуть скоро приєднатися до Софії у встановленні тимчасових мораторіїв на розвідку сланцевого газу.

Про це повідомляє портал "Українська енергетика".

В Празі міністерство охорони навколишнього середовища заявило, що планує мораторій тривалістю до двох років на надання ліцензій на розвідку сланцевого газу до того часу, поки не буде прийняте нове законодавство з видобутку.

"Існуюче чеське законодавство не готове для таких технічно складних досліджень, як ті, що існують у випадку зі сланцевим газом", - цитують заяву міністерства.

Реклама:

"Моєю метою є розробка законопроекту, який би встановлював чіткі правила гри – щось, що нинішнє законодавство не робить", - заявив міністр Томас Чалупа.

"Я би не хотів опинитися в ситуації, коли приватна компанія позиватиметься до Чеської Республіки через втрачені прибутки тільки тому, що чеські закони недостатньо гарні", - додав він.

Міністерство скасувало у квітні тимчасову ліцензію на розвідку сланцевого газу австралійській компанії BasGas, яка є підрозділом міжнародної групи Hutton Energy, щодо початку робіт на півночі країни, заявивши, що урядова комісія зробила юридичні та процедурні помилки.

Подібний запит від британської Cuadrila Resources чекає на рішення.

План міністерства послідував після протестів та клопотань з кількох регіонів, які хвилюються, що розвідувальне буріння в пошуках сланцевого газу може зіпсувати якість питної води.

В Румунії новий Кабінет соціал-демократичного лідера Віктора Понти, який був затверджений парламентом напередодні, оголосив про свої наміри зупинити всю розвідку сланцевого газу до завершення поточних європейських досліджень впливу технології гідророзриву на навколишнє середовище.

Якщо мораторій буде накладений, американська компанія Chevron, якій була надана ліцензія на розвідку сланцевого газу також у Болгарії, де потім сказали, що вона не може використовувати гідророзрив, повинна буде припинити розвідку і на півночі річки Дунай.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: