Проти злісних неплатників аліментів хочуть значно посилити санкції

Понеділок, 7 травня 2012, 19:02

За відмову і ухилення від сплати аліментів необхідно значно посилити санкції відносно таких батьків.

Про це на прес-конференції заявив уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко, передають "Коментарі" з посиланням на "Українські новини".

За його словами, за даними Державної виконавчої служби, в Україні налічується близько 16 тис злісних неплатників аліментів, за якими є рішення судів і які уникають виплати аліментів.

За словами уповноваженого, зараз розглядається можливість введення такої санкції, як створення списку злісних неплатників аліментів.

Реклама:

"Ми розглядаємо можливість введення відповідного чорного списку з обмеженням цілого ряду прав тих батьків, які не платять аліменти до повної виплати", - сказав він.

Павленко зазначив, що на даний момент в законодавстві міститься норма, яка передбачає заборону неплатникам на виїзд за кордон.

При цьому уповноважений зазначив, що зараз має місце дискусія про те, чи не порушує така норма конституційних прав батьків.

У той же час він зазначив, що, на його думку, дана норма є виправданою.

Крім цього, він повідомив, що зараз проводиться аналіз досвіду країн світу з боротьби з невиплатою аліментів.

За його словами, розглядається перелік санкцій, які б могли мотивувати батьків виконувати свій конституційний обов'язок щодо забезпечення дітей.

Зокрема він назвав такі санкції, як заборона на банківські кредити, а також інші фінансові обмеження.

Крім цього, Павленко відзначив, що обговорюється також можливість оприлюднення списку неплатників аліментів у разі введення такої санкції.

Нагадаємо, в грудні 2012 прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає, що система нарахування аліментів на дітей повинна бути змінена.

У липні 2010 Україна приєдналася до Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших форм сімейного утримання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: