Заборонена білоруська "молочка" вільно продається в Україні - ЗМІ

Понеділок, 7 травня 2012, 09:08

Попри заборону санітарної служби, жвава торгівля білоруськими молоком, маслом і сиром процвітає навіть у центрі Києва.

Продавці переконують покупців, що торгові бар'єри вже зняті.

Проте в санітарній службі твердять, що весь цей товар є небезпечним, повідомляє ТСН.

А закрили йому доступ на вітчизняний ринок, бо знайшли в молоці антибіотики.

Реклама:

"На сьогодні цим повинно займатися Міністерство внутрішніх справ і карантинна міліція також отримала доручення з проханням знаходити, вилучати, повідомляти, відслідковувати її шляхи походження", - пояснив директор департаменту ветеринарної медицини Держветофітослужби Віталій Башинський.

"Це відповідальність продавця. А те, що йому краще заплатити 18 гривень штрафу та хай у нього вилучать ті 20 пакетів молока – це вже питання законодавче, тому що на сьогодні немає важеля притягнути його за те, що він продає", - пояснив він.

Ціни на нелегальний білоруський кефір, сметану та іншу "молочку" вищі на 20-40% від українських. Втім, це не зупиняє покупців.

Якість – ось про що говорить "циганське" радіо. Один задоволений покупець хвалить товар іншому.

"Дуже грамотний був вхід на наш ринок, якраз вони знайшли те слабке місце, яке в нас є – це був сегмент згущеного молока. Вони завоювали довіру відповідною якістю продукції, а вже за тим у нас з'явилася і кисло-молочна продукція і м'ясна білоруська. І досить непогано спрацьовує стереотип, що це дійсно по ГОСТам зроблена продукція", - розтлумачила виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська.

Керівник Департаменту боротьби з контрабандою Держмитслужби Олександр Попівняк запевняє, що організовано білоруська продукція в Україну не ввозиться ось уже більше двох місяців.

"З 1 березня не було жодного переміщення великотонажним транспортом, це 99% - громадяни, які приховують це все у особистих речах, у багажу, у автомобільному транспорті. Також фіксуємо збільшення спроб незаконного переміщення такого багажу поза межами пунктів пропуску, тобто через так званий зелений кордон", - розповів він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: