The Economist звинуватив соратника Путіна в заниженні цін на російську нафту

П'ятниця, 4 травня 2012, 10:32

Нафтотрейдер Gunvor, що належить Геннадію Тимченко, занижував ціни на російську нафту, щоб дешевше купувати сировину в Росії і отримувати додатковий прибуток.

Таке припущення зробив журнал The Ecomomist за підсумками власного розслідування, передає "Лєнта.ру".

Видання відзначає, що поки цей висновок є не "доведеною справою", а лише "деяким числом підозрілих обставин".

Своє розслідування журнал засновує на публічних даних про ціни на російську нафту і діях Gunvor, які свідчать, що протягом декількох років торговельні операції компанії збігалися зі зниженням вартості нафти марки Urals.

Реклама:

The Ecomomist пише, що ніхто, крім самого нафтотрейдера, не може знати про цілі компанії і однозначно стверджувати, що ціни на нафту занижувалися спеціально.

Так, падіння цін у всіх випадках могло бути пов'язано як з об'єктивними факторами, так і з діями Gunvor.

На користь останнього говорить технічний аналіз, проведений журналом - він показав, що нафтотрейдер в більшості випадків проводив свої операції з продажу нафти до того, як ціни падали.

Видання підозрює, що Gunvor спеціально проводив операції таким чином, щоб після падіння цін купувати російську нафту дешевше. В результаті такого "маніпулювання" Gunvor міг отримувати додатковий прибуток.

Російська нафта марки Urals не торгується на біржі, але по ній щодня проходить кілька комерційних операцій за участю постачальників, таких як "Роснефть", трейдерів-посередників і кінцевих покупців.

Ціни укладених контрактів публікуються агентствами, в тому числі Platts.

Дані агентств про поточні ціни на Urals використовуються як "відправна точка" при подальших переговорах учасників ринку.

За даними ділових ЗМІ, компанія Gunvor є четвертим за величиною нафтотрейдером світу, бо на неї припадає близько третини експорту російської сирої нафти по морю.

The Economist нагадує, що Геннадій Тимченко вважається знайомим російського прем'єр-міністра Володимира Путіна, і що розквіт компанії припав на час його першого президентського терміну.

У 2008 році Тимченко вже подавав до суду на The Economist. Тоді видання опублікувало матеріал про корупцію в Росії, в якому згадало бізнесмена. В результаті між сторонами було укладено мирову угоду.

До цього Тимченко кілька разів спростовував інформацію про те, що його бізнесу допомагає Володимир Путін.

Журнал РБК поставив Геннадія Тимченко на перше місце в рейтингу найбагатших людей Росії за підсумками 2011 року.

Видання оцінило його статки в 24,61 мільярда доларів.

Сам бізнесмен має громадянство Фінляндії, а штаб-квартира його головного активу - Gunvor - знаходиться в Швейцарії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!