Мінфін продав ОВДП на 100 мільйонів гривень

П'ятниця, 4 травня 2012, 09:06

Міністерство фінансів України вчора від продажу облігацій внутрішньої державної позики залучило до держбюджету 100,61 млн гривень, що в 7 разів менше, ніж за результатами попереднього аукціону, який відбувся 26 квітня 2012 року (699,7 млн гривень).

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну, передає УНІАН.

Від продажу ОВДП було залучено: терміном обігу 5 років - 50,439 млн гривень, середньозважений рівень прибутковості становив 14% річних; терміном обігу 7 років - 50,168 млн гривень під 14%.

Аналітик компанії "Інвестиційний Капітал Україна" Тарас Котович вважає, що кінець місяця і здійснені минулого тижня податкові платежі суттєво знизили ліквідність у банківській системі, що могло стати причиною відсутності ринкового попиту навіть на короткі папери.

Реклама:

"Низький рівень процентних ставок за даними ОВДП, який неістотно відрізняється від ставок за 12-місячними облігаціями, не може не наводити на думку про те, що розміщення цих облігацій містить в собі певні домовленості Мінфіну та НБУ з їх покупцем або покупцями. А покупцем, швидше за все, виступає один з державних або рекапіталізованих державою банків", - вважає Котович.

Він зазначає, що за підсумками аукціону Мінфін зібрав лише 15,39% виплат з обслуговування і погашення боргу, запланованих на цей тиждень в сумі 653,65 млн гривень.

Наступного тижня Мінфін повинен буде виплатити всього 121,72 млн гривень обслуговування боргу, а аукціон буде тільки один раз у вівторок, на якому ринку будуть запропоновані дві облігації в національній валюті і дві в доларах США.

"Проте, незважаючи на невелику суму виплат, активність повинна зрости, сконцентрувавшись на 12-місячній номінованій у гривні облігації та 1,7-річній облігації, номінованій в іноземній валюті", - резюмував аналітик.

Нагадаємо, за січень-березень 2012 року за результатами аукціонів до державного бюджету України надійшло 10,6 млрд гривень, 534,4 млн доларів і 205,2 млн євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: