"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Глава ЄЦБ закликав реформувати банківський сектор Європи

Четвер, 31 травня 2012, 19:44

Президент Європейського центрального банку Маріо Драгі закликав європейських політиків визначитися з тим, який вони хочуть бачити єврозону в майбутньому, щоб підібрати найкращі способи боротьби з кризою.

При цьому Драги зазначив, що першим кроком до відновлення довіри до єврозони повинна стати централізація фінансового регулювання в регіоні, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Чим швидше з'явиться чітке бачення, тим краще для Євросоюзу", - заявив глава ЄЦБ в ході слухань у комітеті з питань кредитно-грошової та фінансової політики Європарламенту.

За словами Драги, в першу чергу необхідно створити "банківський союз" в єврозоні, який має на увазі наявність загальноєвропейського фонду для надання допомоги проблемним банкам, а також загальноєвропейської схеми страхування банківських депозитів і органу з регулювання банківського сектора, який буде централізований на рівні ЄС.

Реклама:

При цьому фонд підтримки проблемних банків не повинен використовувати кошти платників податків, зазначив він.

Ситуація з Bankia в Іспанії і раніше з Dexia в Бельгії показують, що національні регулятори не поспішали визнавати ступінь проблем у банківських системах цих країн, заявив Драгі.

Це, за його словами, лише збільшило вартість порятунку банків і підірвало довіру інвесторів.

"Це найгірший з можливих шляхів: в кінцевому підсумку всім довелося зробити те, що було потрібно, однак з максимальними витратами", - сказав він.

Драги зазначив також, що ЄЦБ за дуже короткий час схвалив низку заходів для подолання кризи і наступний крок залишається за політиками.

Він знову підкреслив, що ЄЦБ не зможе поодинці "заповнити вакуум, спровокований недостатньою фінансової обачністю в єврозоні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: